Редица дейности могат да се автоматизират в услуга на лекарите

...
Редица дейности могат да се автоматизират в услуга на лекарите
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект помага в медицината

Редица действия могат да се автоматизират в услуга на лекарите и пациентите

Обслужването на пациенти става по-бързо и точно благодарение на изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Едно от най-вълнуващите приложения на изкуствения разсъдък е в медицината. AI технологията там може да помогне в доста аспекти, включително в диагностиката и автоматизацията на административни процедури, а в най-смелите сюжети – в хирургическите интервенции.

Стандартна процедура за американските пациенти е да се обадят на своя осигурител, когато доктор им е предписал ново лекарство, тест или процедура. Основният въпрос е дали застраховката им ще го покрие. Може да отнеме няколко дни, преди пациентът да получи отговор на този въпрос, защото процесът изисква обработка на огромни количества данни. Някои медицински институции в този момент се стремят да ускорят процеса благодарение на изкуствен интелект.

В застрахователната компания Humana сътрудниците за обслужване на клиенти употребяват управлявания от изкуствен интелект инструмент Automation Co-Pilot на софтуерната платформа Automation Anywhere, споделя Янг Чоу, един от мениджърите на платформата, който също е работил като педиатър в Kaiser Permanente в продължение на десетилетия.

Агентите взаимодействат с технологията посредством табло за ръководство, което им дава информация за клиента, с който беседват, описа Чоу пред Business Insider. Представители на клиентите на застрахователните компании нормално ревизират базите данни за информация, като да вземем за пример по какъв начин пациентът е застрахован и дали би трябвало да премине някакви спомагателни проби, преди застрахователят да може да утвърди процедурата. Автоматизиран инструмент, задвижван от AI, може да помогне на сътрудниците да схванат, постоянно в границите на минути, дали дадена процедура е покрита от застраховката на пациента.

В обява от февруари тази година Humana пресмята, че автоматизирането на някои административни процеси е помогнало за понижаване на времето, което чиновниците прекарват в документи, с 684 000 часа годишно. Компанията разкрива, че прокарва процеса на автоматизация вътрешно като цифров служащ на име „ Ели “, за което по-рано заяви Forbes.

Медицинските институции работят с нараснало внимание, заради опасения за точността и поверителността. Въпреки това, генеративният изкуствен интелект идва със обилни опасности, за които постоянно приказва даже Сам Алтман – основният изпълнителен шеф на OpenAI (компанията, създала ChatGPT). Изходът от AI може да бъде килнат, в случай че логаритъмът се образова на непълни данни. Той е податлив да измисля информация, известна като “халюцинации ”.
още по темата
Предвид опасенията за сигурността и поверителността в медицината, AI се ползва внимателно и повече за задания с по-нисък риск, като бързо придобиване и синтезиране на избрани видове данни, твърди Чоу.

„ Много здравни организации се пробват да схванат къде AI може да се употребява в този набор – къде е безвредно, къде може да се тества, къде може да се тества за известно време. “

Междувременно държавното здравно обезпечаване също се заема с въвеждане на изкуствен интелект. През последните години отделът за обществени услуги в щата Ню Мексико автоматизира процеса на вписване на раждане, отговарящ на условията напрограмата Medicaid, който в този момент лишава към 10 минути вместо месец.

Агенцията назовава процеса „ бебешки бот “, създаден с технология на IBM и SS&C Blue Prism и употребен от няколко лечебни заведения в щата и близките региони. Успехът на такива принадлежности подтикна организацията да употребява автоматизация, задвижвана от AI, за други административни функционалности, като индексиране на върната поща.

Индустрията наподобява е подготвена за по-голяма промяна, защото се появяват нови AI принадлежности и за обособените здравни експерти. Така да вземем за пример, лекарите употребяват принадлежности за изкуствен интелект, с цел да документират диалозите с пациенти и да опростят някои от документите, които нормално би трябвало да приготвят, когато пациентите ги изискат.

В тази тенденция облачният снабдител Amazon Web Services, който построява AI приложения, неотдавна пусна функционалност, наречена AWS HealthScribe, с цел да помогне на здравните експерти да документират взаимоотношението си с пациентите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР