Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят

...
Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят
Коментари Харесай

Главчев се срещна с председателя на парламента на Македония Талат Джафери

Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата министър председатели - Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с ръководителя на Събранието на Република Македония Талат Джафери. На 8 и 9 август ръководителят на българския парламент е на двудневно посещаване в Македония.

България и Македония направиха дружно исторически стъпка напред с подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България, е общото мнение на ръководителите на двете законодателни институции. С този акт двете страни дават началото на нов стадий в построяването на съвременни, добросъседски връзки, учредени на европейските полезности, бе очебийно на срещата.

Председателят на Народното събрание означи, че договорът ще даде нов подтик на съдействието и другарството сред България и Македония във всички области и изрази вяра парламентите на двете страни да допринесат за това. Сега е ред на двата Народното събрание да потвърдят и продължат това, което направиха нашите държавни управления, добави Димитър Главчев. Той напомни, че на 27 юли 2017 година Народното събрание одобри единомислещо декларация в поддръжка на подписването на контракта и по този метод българският парламент удостовери необятния политически консенсус и безапелационната поддръжка за отварянето на нова страница в връзките сред България и Македония. Задълбочаването на двустранните връзки и директните контакти в разнообразни области е желанието на нашите жители и ние, политиците, би трябвало да осъществим това тяхно предпочитание, акцентира ръководителят на Народното събрание.

България поредно поддържа евроатлантическата и европейската вероятност на Македония, заявява Димитър Главчев. Той акцентира, че измежду целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз при започване на идната година ще бъде интеграцията на страните от Западните Балкани.

Председателят на Събранието на Република Македония Талат Джафери благодари за поддръжката на България в реализирането на външнополитическите цели на Македония - участието в НАТО и Европейски Съюз. Според него продължаването на директните контакти сред представители на двете страни във всички сфери е най-хубавият метод за задълбочаване и развиване на другарските връзки.
Важна роля в процеса на оформяне и институционализиране на двустранното съдействие имат законодателните институции на България и Македония, акцентира Талат Джафери.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев предложения ръководителя на Събранието на Република Македония да участва на ратификацията на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България в Народното събрание.

По-късно Димитър Главчев беседва с министър-председателя на Македония Зоран Заев. Македонският министър председател оцени високо визитата на ръководителя на Народното събрание, която е броени дни след подписването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие. По думите му документът е доказателство, че нашето другарство е същинско. Ние го подписахме, дано в този момент да дадем душа на контракта, тъй че и хората да го почувстват, прикани той.

Министър-председателят на Македония благодари на България за нейната поредна позиция и помощ за европейската интеграция на Македония. Той означи, че доста европейски страни са поздравили България и Македония за сключването на контракта и уточни, че това е добър знак към сътрудниците в Европа.

С подписването на контракта беше написана нова страница в връзките сред нашите две страни, акцентира на срещата Димитър Главчев. Ние вървим в вярната посока, добави той.

На срещите в македонската столица беше изразена и признателност за оказаната от България помощ при гасенето на пожари наоколо до Скопие. Огнената буря докара до оповестяване на бедствено състояние.

По-късно ръководителят на Народното събрание ще посети Бигорския манастир и ще се срещне с архимандрит Партений.

На 9 август 2017 година в Охрид Димитър Главчев ще беседва с кмета на града и ще сервира цветя на паметната плоча на починалите български туристи при нещастието с кораба " Илинден ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР