Реално парламентът дебатира днес върху внесения вот на недоверие към

...
Реално парламентът дебатира днес върху внесения вот на недоверие към
Коментари Харесай

Фаталният петък 13-и - решаващ за правителството frognews.bg

Реално Народното събрание дебатира през днешния ден върху импортирания избор на съмнение към държавното управление на Николай Денков. Депутатите започнаха още в 9 часа, само че прекъснаха своята работа, откакто трябваше ръководителят на Народното събрание да свика водачите на парламентарните групи на ексклузивен председателски съвет, на който да бъде дискутирана националната сигурност по отношение на войните в Израел и Украйна.

 

Така дебатите всъщност продължиха към три часа, в които ръководещи и съпротива защитаваха или желаеха оставката на кабинета.

 

Министърът на енергетиката изнесе доклад за свършеното от държавното управление за последните 128 дни в бранш " Енергетика “. Той увери, че кабинетът прави всичко за запазването на работата на въглищните централи, с цел да бъде обезпечена енергийната сигурност.

 

От " ИТН “ упрекнаха министър Радев в това, че взе участие в държавното управление, с цел да може неговата компания да взе участие в " затриването на Маришкия басейн “,  с цел да усвои 30 милиарда лв..

 

Венко Сабрутев от ПП-ДБ разкритикува Има Такъв Народ за думите, че териториалните проекти представляват  " гибелта на българската енергетика “. Той сподели, че договарянията за ПВУ са почнали по времето на кабинета Петков, когато министърът на енергетиката, Александър Николов, бе повдигнат точно от " ИТН “. Сабрутев дефинира като " доста ниско “ опитите за " оплюване “ на проекта, тъй като по думите му тогава и Асен Василев и Александър Николов са работили в цялостен синхрон.

 

“Възраждане “ попитаха министъра за какво енергетиците не престават да стачкуват 14 дни по автомагистралите, в случай че е начертан проект за обективен енергиен преход. Искра Михайлова се осъмнява, че демонстрациите са в ход, тъй като прозирали частни ползи.

 

Теменужка Петкова от ГЕРБ разкритикува Корнелия Нинова за обвиняванията по адрес на ГЕРБ. Тя бе безапелационна, че първата политическа мощ постоянно се е водела от ползите на страната, когато е ставало въпрос за българската енергетика.

 

Настимир Ананиев определи поведението на опозицията като " предизборна димка “.

 

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС съобщи, че зелената договорка не би трябвало да бъде стигматизирана поради обстановката с въглищните централи. По думите казусът идва от поемането на уговорката с намаляването на въглищните мощности с 40%. Според него би трябвало да се подходи по виновен метод, по този начин страната ни да излезе от поетия ангажимент по най-хубавия метод.

 

Венко Сабрутев упрекна държавните управления на Сергей Станишев и Пламен Орешарски за положението на българската енергетика. Той сподели, че точно поради тези две държавни управления има най-вече глоби по Магнитски.

 

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разкритикува държавното управление поради водената политика в бранша. Той бе сериозен към предлагането за продаването на оборудването за АЕЦ " Белене “, както и за анулацията на дерогацията за съветския нефт.

 

В края министър-председателят получи опция да направи изказване по тематиката на вота.

 

Премиерът съобщи, че " единственият неуспех, забелязан през днешния ден, е опитът на опозицията да излъже българския народ, че идва енергиен апокалипсис ". По думите му такова нещо няма да се случи, а нито кабинета, нито Брюксел постанова затварянето на въглищните централи. 

Вашият браузър не поддържа видео файлове, можете въпреки всичко да опитате да отворите видеото от тук:

Денков сподели, че към този момент се работи по внедряването на нови мощности - два нови блока в АЕЦ " Козлодуй ", нов ПАВЕЦ, който надвишава потенциала на ПАВЕЦ " Чаира ", ремонтирането на съществуващия, както и разширението на газохранилището в Чирен. 

 

Премиерът съобщи, че до 2040 години се планува растеж от близо два пъти и половина на конфигурираните мощности. Той сподели още, че няма заплаха от затварянето на мощности, а се сега се приготвят проекти за модернизирането им, тъй че страната ни да продължи да бъде експортьор на електрическа енергия. 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР