Реалистичният сценарий е един нов мост над Дунав - вместо

...
Реалистичният сценарий е един нов мост над Дунав - вместо
Коментари Харесай

Един вместо четири: Правителството най-вероятно ще построи само втори мост между Русе и Гюргево |

Реалистичният сюжет е един нов мост над Дунав - вместо четири, както е записано в съглашението на ръководещата коалиция. Това   стана ясно от думите на министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Той бе изслушан на днешното заседание  на ресорната парламентарна комисия.

Караджов заяви, че по време на срещата си с румънския министър на превоза и инфраструктурата предходната седмица, на която е участвал и българският транспортен министър Николай Събев, са разисквани въпросите за градежа на четирите нови моста над р. Дунав, каквато цел бе заложена в съдружното съглашение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Става въпрос за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимни, Русе – Гюргево с опция за жп преход и Силистра – Кълъраш.

Според Караджов най-малко по една от тези точки може да бъде реализирано единодушие. Това е заложено и в меморандум сред България и Румъния от 2019 година Той посочи, че е най-вероятно да се реализира градежът на втори мост Русе – Гюргево.

Министърът заяви, че са разисквани и опциите за целогодишно потребление на реката като плавателна линия, както и стартирането на фериботни линии сред двете страни.

Караджов сподели още, че България и Румъния са постигнали единодушие за свикването на работна група до три месеца, когато се чака и да стартира подготовката за първия инфраструктурен план.

Ремонтите на пътищата у нас

Българските пътища са в тежко и занемарено положение, сподели още министърът и добави, че това е и повода заради която в проектобюджета за 2022 година са заложени най-вече средства (в частта транспорт) за съществени и настоящи ремонт, както и за поддръжка на пътища. 

Караджов разясни, че за главните поправки са нужни строителни бумаги и позволения. Същото се отнася и за градежа на нови пътища. Той добави, че до момента е имало процедура съществени поправки да се показват като настоящи. За да се избегне това, министерството ще вкара правна формулировка за настоящ и главен ремонт.

Движение за права и свободи още веднъж желае уволнения

Както предходната седмица, по този начин и през днешния ден, по време на съвещанието на комисията Халил Летифов от Движение за права и свободи изиска от.

Миналата седмица Летифов настоя " всички фрагменти, които ръководят обществен запас и са свързани с Движението за права и свободи и техният автограф или глас взема решение нещо ", да бъдат освободени. Причината -  " внушенията и лъжите, които се тиражират от медийния и олигархичния кръг на " Капитал ", че кадри на Движение за права и свободи ще управляват ВиК.

Преди две седмици Караджов промени структурата на държавния ВиК холдинг и уволни част от досегашното управление на компанията. Бяха освободени от Надзорния съвет Надежда Николова, Николай Ганев, Георги Георгиев, Пламен Владимиров и Атанас Паскалев. В новия Управителен съвет постовете си резервират Ася Стоянова, Ивайло Ванков и Кънчо Кънчев. Назначени са Борислав Попов и Цветелина Василева.

Днес министърът изясни, че не е уволнявал никого и е безапелационен, че " уволненията не трябва да идват по ничия външна концепция ".

" Не съм изследвал и не считам да проучвам партийната принадлежност на никого. Това е кардиналната ми позиция ", съобщи той.

Други цели

Министърът предвижда, че през идната година ще бъдат заделени повече средства за подсилване на свлачища, както и за брегоукрепване и брегозащита, а през 2022 година главен приоритет ще бъде ремонтът на пътищата. Заради това най-вече средства са заложени за поддръжка и съществени поправки. 

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия пък настоя най-малко през тази година да се заложи на планиране, с цел да може следващата година да има подготвени планове за укрепването на свлачища.

Министърът повтори още, че е почнало проектирането на Автомагистрала " Рила ". Той разясни, че предпочитана ще бъде правата. След това автомагистралата ще продължи по правата Дупница-Самоков. Очаква се автомагистралата да бъде продължена до Ихтиман, където да бъде обвързвана с Автомагистрала " Тракия ", както и на север, с цел да се свърже с Автомагистрала " Хемус ". Срокове все още не са ясни, тъй като планът е в начален стадий.

Той заяви още, че се планува градеж на автомагистрала сред Бургас и Варна. В по-дълга вероятност този път ще бъде продължен до Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР