Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

...
Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
Коментари Харесай

Радев: За Сарафов трябва да съдим по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста.

Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев.

" Що се отнася до Сарафов, би трябвало да съдим за него по дейностите му по отношение на имунитетите и делата на трупчета против представители на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта ", акцентира президентът.

Радев насочи апел да бъде прибавен надзор от страна на жителите върху работата на Сарафов:

" Ние като общество би трябвало извънредно деликатно да следим и да упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността " основен прокурор ". Защото неговата кандидатура не минава през естествената процедура по назначение, не минава през тези задълбочените разисквания за професионални и морални качества, не минава и назначението му през декрет на президента. В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределен срок на поста ".

Президентът обоснова решението си да не изчака Конституционният съд да се произнесе преди да издаде декрет за предварителното освобождение на Гешев от поста основен прокурор:

" Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР