Развръзката от днешния политически рунд дойде - . Въпросите обаче

...
Коментари Харесай

K: Вечерни новини | ИТН представи втори кабинет, Янаки Стоилов сезира две институции за освобождаването на Гешев

Развръзката от днешния политически рунд пристигна -. Въпросите обаче не понижават, а даже стават от ден на ден. Първо структурата на кабинета към момента не е изцяло сигурна, защото ще има обединение на ресори. Няма изясненост и за вицепремиерите.Второ - макар представянето на имената не е несъмнено кои партии ще поддържат този състав на държавно управление. Комбинациите остават доста, само че все още най-сигурна наподобява поддръжката от Българска социалистическа партия.И трето - някои от претендентите за министри са противоречиви и сигурно ще станат мотив за разногласия в идващите дни. Фотограф: Юлия Лазарова Какво е водещото при международните вести може да прочетете. А най-важните пазарни и бизнес вести от деня са събрани в резюме.
Въпросът за отстраняването на Гешев влиза и във Върховен административен съд, и в Конституционния съд

Какво се случи? Министърът на правораздаването Янаки Стоилов ще сложи въпроса за освобождението на основния прокурор по едно и също време пред две институции, стана ясно от негово изказване по БНР. На първо място, той ще апелира пред Върховния административен съд (ВАС) отхвърли на Висшия правосъден съвет (ВСС) да прегледа всъщност настояването му да предварително освобождение на Иван Гешев. Успоредно с това Стоилов е предложил на Министерския съвет да изиска пояснение от Конституционния съд (КС), където да се зададе кардиналния въпрос дали министърът на правораздаването може да желае освобождението на основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и за накърняване на престижа на правосъдната власт (чл. 129, ал.3 т.5 от Конституцията).

Защо това е значимо? Това е следващото деяние на служебното държавно управление, което демонстрира потребността от сериозна смяна в правосъдната система. Янаки Стоилов прикани идващия министър да прояви " мощна ангажираност по тематиката ", което изключително значимо за делото пред Върховен административен съд, защото процедурата пред Конституционен съд, един път почнала не зависи от дейната позиция на министъра. Именно това ще бъде съответен тест за готовността за правосъдна промяна, за разлика от другите общи заявки.

Как се стигна дотук? На 16 юли Стоилов разгласи, че е направил предложение до пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) да стартира процедура за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, Мотивите му бяха: поредност от нарушавания, водещи до накърняване престижа на правосъдната власт. Седмица по-късно, на 22 юли, Висш съдебен съвет отхвърли да одобри за разглеждане предлагането на министъра на правораздаването. Регистрираните безработни не престават да се усилват

След известно усъвършенстване на трудовия пазар през май и юни, за последния месец наклонността новорегистрираните безработни да са повече от почналите работа. Това демонстрират данните на и Агенцията по заетостта. Например за седмицата от 25-и юли до 1-ви август записаните в бюрата по труда са близо 3900, а постъпилите на работа - 3600 души.
Източник: НСИ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР