Развитието на интернет се случи извън всякакви предположения, които да

...
Развитието на интернет се случи извън всякакви предположения, които да
Коментари Харесай

Музикаутор: Авторските права в интернет - като 20-годишен автомобил

Развитието на интернет се случи отвън всевъзможни догатки, които да обзет отбраната на авторски права. Затова и тази отбрана наподобява повече на създаден през 1998 година автомобил. Това споделиха специалистите от " Музикаутор " Гергана Гайдажиева и Румяна Колева на кръгла маса, извършена в УНСС и в партньорство с " Музикаутор " и ПРОФОН.
Колева даде за образец албум на Тейлър Суифт, който певицата категорично не разрешава за разпространяване в интернет, откакто 4 месеца чиновници на Universal и IFPI са проследявали видеа и са пратили 66 000 уведомления до YouTube и SoundCloud, само че все пак видеа с песни на Суифт си остават налични.
Според Гайдажиева решението система за автоматизирано засичане на видеа, за които има права, като тези системи се основават и ръководят в съдействие с създатели и продуценти. Сега YouTube употребява системата Content ID, която работи на непринуден принцип - след подаване на сигнал от притежателя на правата или негов представител наличието се блокира напълно или отчасти.
Вече 28 интернационалните организации и 25 000 създатели от Европа поддържаха самодейността за обективни авторски хонорари в интернет. Остават броени седмици преди Европейският парламент да гласоподава директивата, която ще бъде определяща за справедливостта на цената на авторския труд в интернет.
Ситуацията в България
" Това са същинските провокации на бъдещето ", разяснява изпълнителният шеф на Музикаутор Иван Димитров. Вместо да се концентрира върху действителните проблеми, обаче, страната блъфира, че има тактика за интелектуалната благосъстоятелност.
Той осведоми, че през 2016 година на формалната си страница Министерство на културата (МК) разгласява, че е изработило и внесло в Министерски съвет (МС) такава тактика. " Изиграхме един мач от три рунда и питахме по законов път за тактиката и МК, и Министерски съвет, и Министерство на стопанската система. Оказва се, че тя не е направена и изобщо не е импортирана на никое място, а " Музикаутор " по този начин и не получи информация за наличието ѝ, макар че МК загуби дело по този въпрос в Административен съд – София-град ", заяви Димитров. Той добави, че е време за превръщане на парадигмата и предприемане на същински ограничения за стимулиране на креативните промишлености.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР