Развитието на Григор Димитров непрестанно се движи в низходяща линия

...
Развитието на Григор Димитров непрестанно се движи в низходяща линия
Коментари Харесай

Италиански журналист: Димитров е в необратима криза, психиката му го проваля


Развитието на Григор Димитров непрекъснато се движи в низходяща линия след купата му на Финалите на ATP през 2017 година Това мнение изрази журналистът от италианския уебсайт Ubitennis.com Феручо Роберти в своята графа „Числа“. Според него първата ни ракета се намира в необратима рецесия и най-хубавите му дни на корта са отминали.

„Григор Димитров записа четири следващи победи в единствено два от общо 35-те шампионата, в които взе присъединяване от началото на 2020 година до момента. За страдание, първите три месеца от сегашния сезон демонстрираха низходящото развиване на състезател с безспорен гений, който скоро ще навърши 31 години, само че към момента не може да доближи онази форма, която го изкачи до №3 в международната класация. Наблюдавайки играта му през последните години, която е съвсем съвършена от естетическа позиция, на някои хора може да им е мъчно да повярват, че българинът прекара 32 седмици в Топ 5 на ранглистата, както и 81 седмици в Топ 10, където не е попадал от октомври 2018 година насам, или че е спечелил Финалите на ATP, и то по впечатляващ начин“.

„Сезон 2017 несъмнено бе най-силният в кариерата на Димитров, като преди триумфа в Лондон той завоюва Мастърса в Синсинати, както и ATP 250 шампионатите в Бризбън и София. Настоящият Димитров обаче показва доста малко част от онази форма. От януари до момента той е претърпял пет загуби от играчи отвън Топ 50, като последната бе против Макензи Макдоналд в Маями, когато българинът завоюва единствено пет гейма. Неговият главен проблем не е възрастта му. В момента той е 28-ми в света, а по-напред в ранглистата има седем по-възрастни играчи. Дори осем, в случай че броим Пабло Кареньо Буста, който е роден два месеца преди Димитров. Регресът, който при него стартира на 26 години – възрастта, на която множеството тенисисти доближават своя пик, не може да бъде оневинен със съществени травми, защото той не е страдал от такива, в случай че не броим заразяването с Covid-19 през лятото на 2020“.

„След купата в Лондон Димитров доближи до единствено още един край – този в Ротердам през 2018 година, където загуби от Роджър Федерер. Разбира се, би трябвало да споменем и полуфиналът на US Open през идната година, където записа първа победа над Федерер в осмия мач посред им. Постигнатото в Ню Йорк бе самобитен връх от страна на Димитров, защото тогава той бе №78 в света, което го направи най-ниско ранкираният полуфиналист в шампионата след Джими Конърс през 1991“.

„От януари 2018 година насам, когато българинът бе на 26 години и половина и стартира сезона като №3 в света, той е взел участие в общо 74 шампионата, като е изнемощял в първи кръг в 27 от тях, или другояче казано – в 36% от случаите, като в този интервал не е спечелил нито една купа. С изключение на към този момент упоменатите мачове в Ротердам и Ню Йорк, Димитров доближи до полуфинал едвам осем пъти, като единствено три от тях бяха на Мастърс шампионати (Монте Карло 2018, Париж 2019 и Индиън Уелс 2021)“.

„Общият баланс на Димитров в този интервал е 97 победи в 172 мача, или едвам 56%. Кариерата му след триумфа в „O2 Arena“ е белязана от непрестанни възходи и падения. Ако салдото от мачовете му против играчи от Топ 10 през последните пет години е допустим (7-10), както и този против тенисисти сред 11-о и 20-о място (10-4), то този против играчи, които на доктрина би трябвало да побеждава елементарно, е много разочароващ. Срещу тенисисти отвън Топ 50 той е записал 47 победи и 32 загуби. Тези цифри ясно демонстрират, че евентуално необратимата рецесия, в която се намира българинът, се дължи значително на психически фактори, които оказват отрицателно въздействие върху играта му“.

Димитров ще стартира сезона на клей с присъединяване на започващия в неделя Мастърс шампионат в Монте Карло, където предходната година доближи до осминафинал. Жребият за главната скица ще бъде изтеглен на следващия ден (8 април).
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР