Развитието на ChatGPT и другите форми на генеративен изкуствен интелект

...
Развитието на ChatGPT и другите форми на генеративен изкуствен интелект
Коментари Харесай

Goldman Sachs заяви, че генеративният изкуствен интелект ще доведе до загубата на 300 милиона работни места

Развитието на ChatGPT и другите форми на генеративен изкуствен интелект ще докара до „ обилни разтърсвания “ на пазара на труда, като изцяло ще автоматизира и роботизира 300 милиона работни места, предизвестява Goldman Sachs. Според оценките на компанията единствено 30% от работещите в Съединените щати няма да бъдат наранени от развиването на изкуствения разсъдък.

Развитието на генеративния изкуствен интелект може да докара до цялостната автоматизация на 25% от работните места в развитите стопански системи, предвижда Goldman Sachs. Това заяви Financial Times, базирайки се на изследване на капиталовата банка.

Генеративният AI е тип изкуствен интелект, който употребява модели за машинно образование за основаване на автентично наличие. На този принцип работят чатботът ChatGPT, който може да генерира текст въз основа на поръчки на потребителя, или невронната мрежа DALL-E, която основава правдоподобни изображения.

Според прогнозата на Goldman Sachs по-нататъшното развиване на тези технологии може да провокира взрив на продуктивността, който да усили международния Брутният вътрешен продукт със 7% годишно през идващите 10 години. Същевременно това заплашва да докара до „ обилни разтърсвания “ на пазара на труда, се споделя в изследването.

Аналитиците на банката чакат, че изкуственият разсъдък ще бъде в положение да автоматизира изцяло 300 милиона (или една пета) от работните места в Съединени американски щати и Европа. Те предизвестяват, че максимален риск да изгубят работата си има за юристите и административния личен състав. Не се изяснява тъкмо за какво тези специалности с най-застрашени. Съединени американски щати напредъкът на изкуствения разсъдък няма да окаже въздействие върху едвам 30% от работещите физически труд, 63% ще могат да автоматизират някои от работните си задания, а 7% ще бъдат мощно застрашени от идните съкращения, се споделя в изследването.

Авторите на отчета чакат, че изкуственият разсъдък напълно скоро ще може да извършва задания от рода на попълване на данъчни заявления за физически лица и за дребни предприятия, оценка на комплицирани застрахователни искове или документиране на резултатите от следствие на място на престъпление. Те обаче не смятат, че генеративният изкуствен интелект ще се употребява за по-деликатни задания, като да вземем за пример постановяване на правосъдно решение, инспекция положението на пациент в интензивното поделение или проучване на интернационалното данъчно право.

Едновременно с възходящото потребление на генеративния изкуствен интелект размерът на вложенията в тези технологии доста ще се усили, предвиждат специалистите на Goldman Sachs. Те плануват, че в случай че корпоративните вложения в изкуствения разсъдък продължат да порастват със същия ритъм, както вложенията в програмен продукт през 90-те години на предишния век, до 2030 година единствено в Съединени американски щати вложенията в тази сфера могат да доближат 1% от брутния вътрешен артикул на страната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР