Разузнавателни служби на Съединените щати са засекли строителни дейности около

...
Разузнавателни служби на Съединените щати са засекли строителни дейности около
Коментари Харесай

“Вашингтон пост”: Строи ли Китай военно съоръжение в ОАЕ?

Разузнавателни служби на Съединените щати са засекли строителни действия към хипотетично китайско военно оборудване в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през декември - една година, откакто богатият на нефт съдружник на Вашингтон разгласи, че приключва плана поради опасенията на Съединени американски щати, свързани с ролята на Пекин в него. Това демонстрират част от наскоро оповестените в интернет пространството класифицирани документи на Пентагона, с които се е срещнал и в. “Вашингтон пост ”.

Дейностите с присъединяване на Китай към пристанище наоколо до столицата Абу Даби са част от редица събития в близкоизточната страна, които американските разследващи служби следят с известно безпокойствие. Причината за това е, че ОАЕ - дълготраен сътрудник на Съединени американски щати в региона на сигурността - развиват все по-тесни връзки с Пекин за сметка на съдействието си с Вашингтон, сочи един от документите и обвързваните с него изявленията на високопоставени чиновници на администрацията на американския президент Джо Байдън.

Присъствието на китайски военни представители към други чувствителни строителни обекти в ОАЕ също е мощно тревожно за американските публични представители, отбелязва изданието.

Началото на напъните за отдръпването от зоната на въздействие на Вашингтон бе сложено от Саудитска Арабия. По време на визитата си в Рияд през юли предходната година Байдън бе посрещнат там много хладно, а някои дефинираха този банкет даже като леден. След тази среща саудитците избраха Пекин за медиатор при доближаването им с Иран. Нито представители на Вашингтон, нито представители на Брюксел участваха на момента, в който двамата остарели врагове си стискат ръцете, отбелязва списание “Форбс ”. Следват Обединените арабски емирства. Страната, сходно на Саудитска Арабия, в доста връзки е взимала образец от Съединени американски щати. Сега обаче Абу Даби желае да работи в сходство с груповите ползи на емирствата и в случай че това значи, че би трябвало да се опълчи или откъсне от Вашингтон по въпроси от геополитическо значение, по този начин да бъде, означи изданието.

Усилията на Пекин в ОАЕ са част от амбициозната акция на китайската Народоосвободителна войска за построяването на световна военна мрежа, която до 2030 година да включва най-малко пет бази в чужбина и 10 обекта за логистична поддръжка, се споделя в един от документите на Пентагона, в който е показана карта на други планувани уреди в Близкия Изток, Югозападна Азия и Африка, написа в. “Вашингтон пост ”. Китайските военни чиновници назовават самодейността “Проект 141 ”, излиза наяве от документа.

Американското издание твърди, че се е сдобило с класифицираната информация за строителните действия към хипотетичното китайско военно оборудване в ОАЕ от секретните файлове на Пентагона, оповестени в колективен чат в платформата “Дискорд ”. Вашингтон сподели, че за публикуването им в интернет пространството е виновен 21-годишния Джак Тейшейра, гвардеец от американската Национална армия на военно-въздушните сили на щата Масачузетс в Съединени американски щати, който бе арестуван от управляващите предходната седмица. Тейшейра е с повдигнати обвинявания по Закона за шпионажа в непозволено придобиване на поверителни документи и материали, засягащи защитата, и непозволено предпазване и предаване на информация за националната защита. Ако бъде приет за отговорен, Тейшейра може да получи до 25 години затвор.

Предоставените от него документи са показали многообразие от строго класифицирана информация за източници и съдружници, като тематиките и детайлите в тях са варирали от противовъздушната защита на Украйна до израелската разследваща работа “Мосад ”, отбелязва английския вестник “Гардиън ”.

Агенция Ройтерс показва, че в тази ситуация може да става дума за най-големия пробив в американската национална сигурност от 2010 година, когато на уеб страницата " Уикилийкс " се появиха над 700 000 документа.

Разкритията, в това число детайлности за програмата на Пекин за въздушно наблюдаване посредством шпионски балони и проектите за създаване на свръхзвукови безпилотни летателни апарати, идват в миг на засилено напрежение сред Съединени американски щати и Китай, защото и двете страни се борят за световно въздействие и запаси, отбелязва в. “Вашингтон пост ”.

Американските публични представители към момента не са изцяло сигурни дали дейностите на Китай в ОАЕ са под техен надзор или съставляват опасност за ползите на Вашингтон. Липсва и консенсус по въпроса дали ОАЕ са взели стратегическо решение да поддържат близки връзки с Китай или да имат уравновесени връзки и с двете страни.

“Има хора в администрацията (на Байдън), които считат, че ОАЕ твърдо са решили да работят с нас. Аз нямам доверие в това ”, декларира почитан чиновник на администрацията, който, както и други интервюирани по отношение на този конфиденциален документ, приказва при изискване за анонимност. Ръководителите на ОАЕ “смятат, че Китай е от извънредно значение сега и се намира във напредък в връзките си с Близкия изток ”, прибавя той.

Разкритията съответстват със устрема на Китай да разшири ролята си на световен състезател - предишния месец Пекин посредничи за доближаването и установяването на дипломатически връзки сред върлите врагове Саудитска Арабия и Иран, а през февруари показа кротичък проект в 12 точки за разрешаването на войната в Украйна, напомня изданието.

Близкият изток се трансформира в необикновен център на американско-китайската конкуренция, защото Пекин подписва търговски покупко-продажби и открива по-тесни политически връзки в района, в който преди този момент преобладаваха Съединени американски щати.

Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънгю съобщи, че опасенията на Съединени американски щати по отношение на китайските военни уреди в чужбина са неоснователни. “По принцип Китай реализира обикновено съдействие в региона на правоприлагането и сигурността с други страни на основата на равнопоставеност и взаимна полза ”, съобщи Лю. “Съединените щати разполагат с над 800 военни бази на всички места по света, което провокира безпокойството на редица страни. Вашингтон не е в позиция да подлага на критика други страни ”, добави той.

Вашингтон обръща изключително внимание на пристанището “Халифа ”, ситуирано на към 80 километра северно от столицата Абу Даби, където работи китайски корабен конгломерат. През декември 2021 година ОАЕ оповестиха, че са прекратили китайското строителство в това оборудване, откакто чиновници от администрацията на Байдън обявиха, че Пекин има намерение да го употребява за военни цели. “Спряхме работата по оборудванията ”, съобщи в оня миг Ануар Гаргаш, дипломатически консултант на управлението на ОАЕ, по време на събитие във Вашингтон, напомня изданието.

Ето че година по-късно обаче обектът на китайската Народоосвободителна войска “вероятно към този момент е бил обвързван с електрозахранване и водоснабдяване и е бил приключен периметърът с ограда към логистичен склад на армията ”, се споделя в един от изтеклите отчети на Пентагона. Друг документ предизвестява, че “съоръжението на Народоосвободителната войска ” е “основна част ” от проекта на Пекин за основаване на военна база в ОАЕ.

Администрацията на Байдън е обезпокоена и от обстоятелството, че чиновници на Народноосвободителната войска са били засечени и във военни бази на ОАЕ навътре в страната, където Абу Даби тества безпилотни самолети и системи за противоракетна защита.

Освен това Вашингтон има вяра, че Народоосвободителната войска е взела участие в построяването и разширението на самолетна писта по крайбрежието на Абу Даби, макар че редица представители на американската администрация настояват, че съществуването на чиновници на китайската войска на строителни обекти, изграждани от китайски компании, единствено по себе си не е тревожно, като означават наличието им на други китайски строителни обекти в други страни, където няма военни бази.

Разширяването на позициите на Китай в международните пристанища улеснява събирането на разследваща информация за военните придвижвания и действия на Съединени американски щати в тези региони, споделя Камил Лонс от основания в Лондон мозъчен концерн Международен институт за стратегически проучвания. Съгласно китайски закон, признат през 2017 година, даже китайските търговски компании са задължени да споделят информация с военните, в случай че бъдат призовани да го създадат, добави тя.

Жаклин Дийл, старши помощник в основаният във Филаделфия мозъчен концерн Институт за външнополитически проучвания, съобщи, че основаването на китайска база и свързани с нея уреди в ОАЕ ще усложни оперативната дарба на Съединените щати. Една от най-големите бази на Съединени американски щати в Близкия Изток, военновъздушната база Ал Дафра, се намира на към 80 километра от пристанището “Халифа ”, напомня “Вашингтон пост ”.

" Ако имаме сили в района и се опитваме да ги преместим или използваме, те (китайската Народоосвободителна армия) ще имат база, от която да следят и вероятно да се намесят ", споделя експертката и добавя: " И те (китайските военни) ще имат по-голямо въздействие върху локалното държавно управление. "

Терминалът на пристанището “Халифа ” е част от мрежа от над 100 стратегически ситуирани пристанища и терминали, в които Китай е вложил по целия свят. Освен в ОАЕ в изтеклите отчети се показват и страни като Индонезия, Сингапур, Пакистан, Шри Ланка, Кения, Танзания и Ангола като места, където китайските пристанища, настоящи на тяхна територия, могат да бъдат употребявани с двойна цел, евентуално позволявайки на Пекин “както да се намесва във военните интервенции на Съединени американски щати, по този начин и да поддържа нападателни интервенции против Вашингтон ”, сочи един от изтеклите документи, който съставлява отчет на Пентагона от 2020 година, изпратен до Конгреса на Съединени американски щати.

В някои елементи на света, като да вземем за пример в Европа, е малко евентуално пристанищните уреди да бъдат превърнати във военни, защото приемащите страни в никакъв случай не биха се съгласили това да се случи. Но китайският морски път на коприната, както Пекин назовава мрежата, предлага други преимущества.

Китайските дялове в най-малко дузина европейски пристанища обезпечават на Пекин равнище на надзор върху маршрутите за доставки, което би затруднило Европа да наложи съществени наказания на Китай, в случай че това се наложи, и би могло да разреши на Пекин да прекъсне или отклони западните направления за доставки при положение на борба, споделя Франческа Гирети от основаният в Берлин мозъчен концерн Институт за проучвания на Китай “Меркатор ”.

Американските публични лица считат, че разширението на икономическите връзки на Китай му дава опция да откри военни позиции в нови райони, въпреки да признават, че мрежата от световни бази на Вашингтон е доста по-обширна и мощна, излиза наяве от един от отчетите.

Понастоящем Джибути е единственото място в света, където Китай има публична военна база. Тя от открита през 2017 година от военноморските сили на Народоосвободителната войска. Според отчетите на Пентагона през февруари Народоосвободителната войска съвсем несъмнено е била пред завършването на постройка в град Дорале, оборудвана по този начин, че от нея да се прави сателитно наблюдаване над Африка, Европа и Близкия Изток.

През юни предходната година в. “Вашингтон пост ” заяви, че Китай реализира секрети проекти за построяването на оборудване за извънредно прилагане от Народоосвободителната войска във военноморска база в Камбоджа на брега на Тайландския залив. И двете страни отхвърлиха тогава това, като камбоджанските публични представители даже обявиха, че Китай просто финансира модернизацията въз основата и оказва помощ за образованието на камбоджанци в региона на ремонтирането на кораби. В един от изтеклите отчети обаче излиза наяве, че част от въпросното оборудване ще бъде несъмнено за военна база от “дивизионен клас ”.

Според изтеклата информация китайска работна група е възнамерявала да посети Екваториална Гвинея и Габон през февруари, с цел да подкрепи подготовката за създаване на взаимен център за образование и да образова чиновниците от Екваториална Гвинея да боравят с информационното съоръжение.

Повечето от тези планове обаче не провокират същата паника във Вашингтон, както дейностите на Китай в ОАЕ, защото тези страни не са толкоз близки със Съединени американски щати. От 2012 година насам ОАЕ са третият по величина покупател на американски оръжия в света. Въоръжените сили на ОАЕ са се сражавали дружно с американските войски в Афганистан, Ирак и Сирия. В страната също по този начин има 5000 американски военни в Ал-Дафра и американски военни кораби в дълбоководното пристанище “Джебел Али ”.

Обединените арабски емирства стартират да гледат напред във времето, когато Китай може да се трансформира в главен противник и даже да задмине самите Съединени американски щати като военна мощ, споделя Рияд Кахваджи, който управлява основана в Дубай консултантска компания в региона на сигурността. “Китайците съумяха да ви заместят във всяко друго нещо, тъй че за какво не и в региона на сигурността?, съобщи той пред “Вашингтон пост ”.

Според двама високопоставени чиновници на американската администрация, чийто изявленията са включени в изтеклите класифицирани отчети, има съществени подозрения, че ОАЕ ще отидат прекомерно надалеч и че ще си разрешат да застрашат връзките си със Съединени американски щати в региона на сигурността, и даже да предпочетат вижданията, които имат Китай по въпросите за правата на индивида и демокрацията.

Връзките на ОАЕ с Китай засегнаха проектите за реализирането на плануваната продажба на американски изтребители Ф-35 (F-35), безпилотни самолети “Рийпър ” (Reaper) и други американски оръжия на обща стойност 23 милиарда $, като в същото време провокираха догадки в администрацията на Байдън дали да даде приоритет на напъните си за запазването на дългогодишните партньорства в Близкия изток или да се опълчи на възхода на Китай.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР