Разследващи претърсиха централата на Deutsche Bank във Франкфурт по обвинения

...
Разследващи претърсиха централата на Deutsche Bank във Франкфурт по обвинения
Коментари Харесай

Проблемите на Deutsche Bank не са от вчера

Разследващи претърсиха централата на Deutsche Bank във Франкфурт по обвинявания за пране на пари.

Още по тематиката
Централата на Deutsche Bank беше обискирана по следствие на пране на пари
29 ное 2018
Скандалите с банките в района засягат репутацията на скандинавския финансов бизнес

Дълго отлаганите регламенти за битка с прането на пари се оказаха слабото място на финансовите институции
1 ное 2018
Deutsche Bank се надява да излезе на облага за първи път от три години

През третото тримесечие най-голямата немска банка утежнява резултатите си
24 окт 2018
Датската пералня

За интервал от девет години през естонските интервенции на най-голямата датска банка са били изпрани близо 200 милиарда евро задгранични средства
28 сеп 2018 В петък се навършиха 20 години откогато Deutsche Bank закупи американската Bankers Trust в най-голямата интернационална договорка за щатска банка. Сделката направи Deutsche Bank най-голямата по активи банка в света и й даде увереността да играе рисково на полето на капиталовото банкиране. Точно тези поети опасности и фокусът върху сенчестото банкиране обаче носят единствено главоболия, непълен капитал, с цел да се стигне до следствия за присъединяване в пране на пари и машинация на банката, написа Financial Times.

Историята

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. През 1998 година Deutsche Bank реши да придобие американската банка Bankers Trust за рекордните тогава 10.1 милиарда $. Транзакцията освен беше най-голямата интернационална договорка за придобиването на американска банка, само че и направи Deustche най-голямата по активи банка в света. Ходът незабавно оказа помощ на Deutsche да изпревари противниците си UBS и Citigroup. Защо тогава Deutsche Bank не е универсалният и постоянен пръв избор за вложители в Европа?

След договорката Deutsche даде над 400 млн. $ бонуси за опазване на личния състав на Bankers Trust, което е относително обикновено. Дългогодишният банков анализатор Майкъл Мейо, който също е работил в Deutsche сред 2005 и 2007 година, декларира, че при придобивания и сливания на капиталови банки се заплаща два пъти – един път за самата договорка и още един път, с цел да бъдат арестувани банкерите и техните клиенти. Deutsche обаче заплаща доста повече от два пъти, като през годините банката е забъркана в кавги, дефицит на капитал, бягство на мениджмънт, а в този момент и следствие за пране на пари, заради които Deutsche губи милиарди.

През 1998 година тогавашният изпълнителен шеф на немската банка - Ролф Бройер, е представен самодоволно да декларира, че акционерите на банката с подготвеност ще дадат колкото пари са нужни заради доверието си в институцията. Акционерите на банката в действителност се постанова да наливат пари в Deutsche, изключително през последните 10 години, само че не поради триумф и благополучие.

Неоправданите опасности, довели до сегашните проблеми

Противно на стандартите за немския модел на работа, един път станала най-голяма в света по активи, Deustche се хвърли със всичка мощ в най-рисковите сфери на капиталовото банкиране и беше отпред на сенчестото банкиране. Многократно се постанова финансови неналичия да бъдат попълвани от лоялните вложители и акционери на Deutsche. Някои от по-дръзките инициативи на банката даже са увековечени във кино лентата The Big Short, който отбелязва рекордно сполучливия
залог на Грег Липман против американския пазар на недвижими парцели.

Подобни триумфи и гигантските активи на Deutsche им правят спомагателна неприятна услуга. През 2008 година, немската банка е горда, че няма потребност от избавление, както огромна част от конкуренцията. Това обаче кара банката да продължи както е работила до този миг и не прави нужните промени за понижаване на разноските, които другите огромни капиталови банки направиха. Докато останалата част от Уолстрийт трансферира риска от банките върху самите пазари и се нагоди към новата регулационна атмосфера, Deutsche продължи както досега, като единствените резултати са непълен капитал и редица кавги. Не инцидентно американският президент Доналд Тръмп, с всичките си банкрути и провалили се вложения, счита Deutsche Bank за банката, на която постоянно може да разчита.

Предупрежденията към Deutsche от рецесията насам са доста. Американските управляващи ги осъдиха за милиарди долари, а немски и швейцарски проверяващи са предупреждавали, че банката няма по какъв начин да знае с чии пари борави при сегашния модел на работа. Най-новото следствие и обвиняване в пране на пари не би трябвало да са изненада за никого.

Дори сега обаче доста вложители считат, че Deutsche има базата да бъде постоянна банка, в случай че предприеме промени за орязване на разноските и се откаже от по-сенчестите си политики, както е трябвало да стартира да прави с всички останали преди 10 години. Нека забележим дали нещо такова ще се случи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР