Разрушена инфраструктура, тринадесет жертви и десет пъти повече ранени. Това

...
Разрушена инфраструктура, тринадесет жертви и десет пъти повече ранени. Това
Коментари Харесай

Антитерористична операция или военно престъпление? Какво се случи между Израел и Палестина в Дженин

Разрушена инфраструктура, тринадесет жертви и 10 пъти повече ранени. Това са следствията от започнатата на 3 юли от Израел офанзива против бежанския лагер в Дженин , цитадела на палестинските бойци в окупирания от Израел Западен бряг , оповестиха международните организации.

Това е най-мащабната офанзива против Западния Бряг от втората интифада (въстание - б.р.) на палестинците през 2002 година насам. Тя се организира в гъстонаселения бежански лагер в Дженин. По данни на Палестинската организация за бежанците към Организация на обединените нации там живеят към 14 000 души .

Операцията в лагера продължи два дни, като израелските сили започнаха да се изтеглят от региона на 4 юли . По техни думи повода за нападението е битка с тероризма. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че интервенцията в Дженин няма да бъде " еднократен акт ", заяви Би Би Си.

В сряда израелската войска заяви, че е нанесла въздушни удари по линията Газа , откакто е прихванала пет ракети, изстреляни по израелска територия.
Какво се случи
Акцията стартира в неделя против понеделник вечерта с най-малко 10 въздушни офанзиви с дронове. Армията заяви, че по време на нахлуването си е разкрила скривалища на бойци, хранилища за оръжие и подземна шахта, употребена за предпазване на експлозиви. Тя твърди, че силите ѝ са разрушили шест обекта за произвеждане на експлозиви, три оперативни ситуационни зали в Дженин и са конфискували огромно количество оръжия.

" Оръжията са били ситуирани в скривалища, джамия, ями, скрити в цивилни региони, оперативни пространства и в транспортни средства ", заяви армията, представена от Агенция Франс Прес (АФП).

По данни на Ройтерс в интервенцията са взели участие над 1000 военни. На прицел бяха Бригадите на Дженин - обединяване на бойци от оповестените за терористични организации Хамас и " Ислямски джихад " и палестинската социалистическа партия Фатах . Те са упреквани за няколко терористични набези против израелски жители.

Същевременно във вторник в Тел Авив минимум осем души бяха ранени с нож от палестинец. Впоследствие той е убит от минувач. Хамас дефинира нападението като " натурален отговор " на интервенцията в Дженин и пое отговорност за случилото се.
Какви са следствията
По данни на министерството на опазването на здравето на Палестина в резултат на офанзивата са починали 12 палестинци. По време на интервенцията е погубен и един израелски боец.

Освен това към 3000 души са напуснали домовете си в бежанския лагер, заяви заместник-губернаторът на Дженин - Камал aбу ал-Руб , представен от Агенция Франс Прес. Причината е, че на доста места електричеството и водата са прекратени, а част от инфраструктурата и домовете са разрушени.

Имад Джабарин, един от тези, които напущат лагера, сподели за Агенция Франс Прес: " До известна степен ние сме откъснати от света ".

Вследствие на експанзията магазините в Дженин бяха затворени, а празните улици бяха осеяни с парчета.
Защо Дженин
Лагерът “Дженин ” се намира в покрайнините на града в северната част на Западния бряг. Той се основава през 50-те години на предишния век. Отдавна на него се гледа като на огнище на това, което палестинците считат за въоръжена опозиция, а израелците - за тероризъм.

Там са основани стотици въоръжени бойци от по този начин наречените " Бригади на Дженин " . Много от тях живеят в лагера, постоянно със фамилиите си.

Дженин и близкият Наблус са главните цели на продължаващата към този момент повече от година израелска специфична интервенция, чиято цел е точно да се оправи с новопоявяващите се военни организации.
Реакциите
След офанзивата Лин Хейстингс , филантропичен координатор на Организация на обединените нации в региона изрази безпокойството си от протичащото се в Дженин.

" В гъсто популации бежански лагер бяха употребявани въздушни удари. Няколко починали и тежко ранени. Трябва да бъде обезпечен достъп до всички ранени ", написа той в Туитър.

Белият дом сподели, че пази правото на Израел да се пази и следи от близко обстановката на Западния бряг. Англия също сподели, че поддържа правото на Израел на защита, само че прикани към въздържаност и отбягване на по-нататъшна ескалация.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас назова интервенцията " ново военно закононарушение против нашия безсилен народ ".

Същевременно организацията за здравна помощ “Лекари без граници ” упрекна Израел, че попречва достъпа до здравна помощ в Дженин. От Израел отхвърлиха това изказване. Палестинският Червен полумесец също сподели, че някои екипи са били възпрепятствани да работят в лагера.
Предисторията
Операциите на армията в Дженин зачестиха през последната година. Военните дейности сред Израел и Палестина обаче не престават повече от 70 години . Спорът е подбуден от два народа, които претендират за една и съща земя. На 14 май 1948 година публично е прокламирано основаването на страната Израел.

Западният бряг и Ивицата Газа към момента са под израелска блокада. Хамас и други групировки от време на време стартират военни дейности против Израел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР