"Разработваната от Турция ваксина на базата на вирусоподобни частици ще

...
"Разработваната от Турция ваксина на базата на вирусоподобни частици ще
Коментари Харесай

Турската VLP-ваксина срещу COVID-19 ще е ефективна и срещу всичките му мутации

"Разработваната от Турция ваксина въз основата на вирусоподобни частици ще бъде ефикасна против всички разновидности на ковид ", съобщи пред организация ДХА турският специалист по инфекциозни заболявания и клинична микробиология доцент Юмит Савашчъ.
По думите на учения в проучванията до момента на тази ваксина, която е включена в листата на кандидат-ваксините на Световната здравна организация /СЗО/, не са следени съществени странични резултати. Той подсети, че във фаза 2 от тестванията на препарата въз основата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP/ като доброволец е взел участие и министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк.
"Ако и при тестванията от фаза 3 успеваемостта на VLP-ваксината бъде висока, ние мислим, че тя ще е ефикасна в огромна степен и против разновидностите на вируса ", сподели доцент Савашчъ. "Следователно тя ще обезпечава по-ефективна и по-добра отбрана ", добави той.
Турският академик посочи, че този тип технология е извънредно новаторски и не се ползва при другите типове ваксини против COVID-19. Тази ваксина се създава под шапката на Турския съвет за научни и механически проучвания /ТЮБИТАК/, чийто началник неотдавна съобщи, че фаза три от тестванията на препарата се чака да започва през август. По думите на проф. Хасан Мандал, шефът на ТЮБИТАК, Турция все още работи по общо седем ваксини срещу COVID-19.
Преди няколко дни Турция стартира третата фаза на тестванията на друга своя ваксина, наречена Turkovac, която спада към групата на инактивните ваксини против ковид.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР