Разпространението на фалшиви новини по време на американските избори миналата

...
Разпространението на фалшиви новини по време на американските избори миналата
Коментари Харесай

Ефектът от фалшивите новини е бил "широк, но плитък", показва ново проучване

Разпространението на " подправени вести " по време на американските избори предходната година е било " необятно, само че плитко ", демонстрира разбор на учени от Дартмур колидж, Принстън и Университета на Екзитър. " Фалшивите вести " са стигнали до доста хора, само че даже най-отдадените им консуматори са имали достъп до доста повече " същински " вести, демонстрира изследването, представено от в. " Ню Йорк таймс ".

Учените са анализирали историите на браузърите на 2525 американци, дали позволение за това на тях и на компанията YouGov. Един от четирима е чел лъжлива информация. Те са дефинирали уебсайт като разпространяващ " подправени вести ", в случай че е разгласил най-малко две такива. В 289 такива уеб страницата най-малко 80% от текстовете са подкрепяли Доналд Тръмп.

10% от най-консервативните са създали 65% от визитите на уеб страниците с " подправени вести ". За поддръжниците на Тръмп е имало три пъти по-голяма възможност да посетят такава страница, в сравнение с за почитателите на Клинтън да влизат в лъжливи уеб сайтове, подкрепящи нея.

Въпреки това, даже най-радикалните от тях са потребявали доста повече действителна информация. 1% от новините, четени от поддръжници на Клинтън, са били " подправени ", същото важи за 6% при информацията, четена от фенове на Тръмп.

" При всичката нервност по отношение на " подправените вести " е значимо да се види, че те са стигнали до дребна част от американците и множеството от достигнатите към този момент са били доста крайни ", разясняват създателите.

Друго изобретение е, че американците над 60-годишна възраст са били доста по-склонни да посетят уебсайт с лъжлива информация. Хората с умерено леви възгледи пък са чели доста повече " подправени вести " в отбрана на Тръмп, в сравнение с в поддръжка на Клинтън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР