Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение Боец

...
Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение Боец
Коментари Харесай

МВР проверява сигнал за близка на висш магистрат, подателят обяви, че е жената до Иван Гешев

Разпоредена е инспекция по постъпил сигнал на гражданско съдружие " Боец " по отношение на имотна машинация, осъществена от близка до върховен магистрат жена, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Малко по-късно от сдружението пък оповестиха, че сигналът им е за дамата до основния прокурор Иван Гешев - юрист Детелина Ханчева, заяви " Лекс ".

Според сигнала на " Боец " става дума за спор за няколко парцела в село Волуяк, който е отпреди повече от 10 години. Те били дарени през 2005 година на Ханчева от пенсионера Иван Чернев. През 2008 година обаче четирима души са завели дело за собствеността на парцелите в Софийския областен съд, който през 2012 година им е признал собственическите права, а Ханчева и Чернев били наказани да платят разноските. Решението е влезнало в действие през 2013 година и с него най-общо се открива, че Чернев в действителност е дарил на Ханчева парцели, които не са негови - още през 2002 година жена му ги е продала на трето лице.

В сигнала се споделя, че пенсионерът и дамата до основния прокурор нямат директна роднинска връзка, а договорката с дарението е била изповядана от нотариус Борис Янков, който по-късно е бил арестуван за имотни измами и правата му били отнети.

От Министерство на вътрешните работи разясниха през днешния ден, че това е втора инспекция, която правят за същата жена.

Първата почнала при започване на декември м.г. по сигнал на някогашната зам.-кметица на " Младост " Биляна Петрова, като още веднъж ставало дума за имотни покупко-продажби. На 5 януари обаче Специализираната прокуратура изискала всички материали по преписката с претекст, че касаят магистрат и би трябвало неотложно да се дават, изясняват от Министерство на вътрешните работи.

От вътрешното министерство показват, че дамата, която ревизират, не е магистрат и няма имунитет, а сигналът и инспекцията не съдържат данни за закононарушения, осъществени от магистрати, заради което Специализираната прокуратура (СП) не е способена да води следствието и да изисква материали по тази инспекция. От известието на Министерство на вътрешните работи излиза наяве, че материалите са изпратени на прокуратурата, защото на 22 март от вътрешното ведомство изпратили писмо, с което поискали информация за развиване по случая, само че още нямали отговор и по тази причина решили да алармират Висшия правосъден съвет и антикорупционната комисия за възможен спор на ползи.

" Основателно поражда въпросът каква е повода СП да изисква материали, въпреки да знае, че не е способена по случая на съображение чл.411а Наказателно-процесуален кодекс. Министерство на вътрешните работи ще подаде сигнал до Висш съдебен съвет с искане за осъществяване на инспекция дали са оказвани напън и интервенция при условието на материалите по преписката от върховен магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за съществуване на спор на ползи по отношение на проверяваните лица и магистрати ", декларират от Министерство на вътрешните работи.

За разлика от сигнала на " Боец ", този на Биляна Петрова не е огласяван обществено и не е известно дали в него тя твърди нарушавания на магистрат, или не.

Градската прокуратура е поискала от Министерство на вътрешните работи данни за всички инспекции против магистрати

Заедно с информацията за почналата инспекция по сигнала на " Боец " от Министерство на вътрешните работи оповестиха и за друго деяние - този път на Софийската градска прокуратура (СГП).

Според известието на Министерство на вътрешните работи до медиите на 12 януари 2022 година СГП е изискала " информация за всички осъществени от страна на Министерство на вътрешните работи предварителни инспекции от 1 януари 2020 година досега ". Т.е. за всички инспекции за интервал от две години.

По информация на " Лекс " обаче настояването е със доста по-тесен предмет. Прокурор от отдел " Специализиран " в СГП е изискал писмена информация от Министерство на вътрешните работи, от която да е видно дали от 2020 година насам са осъществявани предварителни инспекции във връзка с магистрати, които не са били предоставени от прокурор, в случай че има такива - на какво съображение са почнали, докладвани ли са на прокурор и по кое време. Т.е. не е желана информация за всички предварителни инспекции в Министерство на вътрешните работи, а съответно за такива против съдии, прокурори и следователи.

Поводът градската прокуратура да изиска тази информация от Министерство на вътрешните работи е нейна лична инспекция. СГП е получила сигнал от човек на име Иван Петров, в който се твърди, че шефовете на две основни дирекции в Министерство на вътрешните работи - " Национална полиция " и " Борба с проведената престъпност ", и полицейски чиновници, са направили закононарушения по работа, изразяващи се в непозволени инспекции и следствия против магистрати.

В известието на Министерство на вътрешните работи се прави следният коментар: " Неясна остава за Министерство на вътрешните работи повода, заради което СГП излиза отвън обсега на предоставената извънпроцесуална инспекция ".

От прокуратурата досега не са коментирали огласената от Министерство на вътрешните работи информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР