Разписано е КФН да се финансира чрез собствени приходи от

...
Разписано е КФН да се финансира чрез собствени приходи от
Коментари Харесай

Правителството одобри проектопромените в Закона за Комисията за финансов надзор

Разписано е КФН да се финансира посредством лични доходи от такси

Министерският съвет утвърди план на закон за изменение и допълнение на Закона за Комисията за финансов контрол. Промените обезпечават бюджетната обезпеченост на Комисията за финансов контрол и регламентират ограничения за осъществяване на рекомендации на Програмата за оценка на финансовия бранш на МВФ и Световната банка (FSAP), които се отнасят за небанковия финансов бранш в България, се споделя в решението на Министерския съвет.

Общата оценка и главните рекомендации в отчета на FSAP подчертават върху нуждата от промени, които да подкрепят развиването на пенсионния и застрахователния бранш. Извършената от МВФ и Световната банка инспекция демонстрира и нужда от въвеждане на законодателни промени, които да подсигуряват незабавното осъществяване на наложени от КФН ограничения в унисон с условията на европейското законодателство. Констатирана е нужда от повишение на успеваемостта на КФН и укрепване на административните й звена, като се прави рекомендация по отношение на метода й на финансиране. С промените се ускорява и законовата рамка в посока правната отбрана на чиновниците на надзорния орган. Промените засягат пълномощията на КФН и нейните самостоятелни органи и са в унисон с рекомендацията решенията да се взимат преди всичко на равнище групов орган.

Със законопроекта се подхващат и ограничения за застраховане осъществяването на уговорките на страната ни в резултат на въведеното в националното право европейско законодателство, възлагащо спомагателни пълномощия на националните надзорни органи в държавите-членки. Европейското законодателство изисква надзорните органи да разполагат с нужния запас за извършване на техните отговорности по реализиране на контрол на финансовите пазари, в това число финансови и човешки запаси. С препоръчаните промени се планува бюджетът на КФН да бъде финансиран посредством лични доходи от такси, които се събират при реализиране на законоустановените й пълномощия. Въвеждат се механизми за повишение административния потенциал на КФН посредством наемане на чиновници с нужните характерни знания, умения и опит в региона на вложенията, застраховането и пенсионното обезпечаване.

С плана се основава приложение към ЗКФН, в което се регламентират всички такси, които Комисията събира при реализиране на пълномощията си по Закона за общественото предложение на скъпи бумаги, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение, Закона за сдруженията със специфична капиталова цел, Кодекса за застраховането и Кодекса за обществено обезпечаване, както и реализирания от нея общ финансов контрол.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР