Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове

...
Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове
Коментари Харесай

Намалението на цената на хляба е едва между 2-6%

Различия в степента на понижението се следи и по типове самун
В интервала 06-09.07.2022 година ИССИ на КНСБ организира експресно изследване по отношение на настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за 0% Данък добавена стойност върху хляба и брашното, оповестяват от синдиката.

В обсега на изследването са 20 регионални града, малки и огромни търговски обекти в тях. Наблюдавани са пет типа самун, като са регистрирани грамажите с оглед калкулиране на цената за кг (т.е. подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм).

Резултатите от проучването като цяло удостоверяват намаляването на цените на хляба. Наблюдава се обаче мощна диференциация в понижението сред типа на комерсиалните обекти и сред обособените области. Макар и тук-там да се следи спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града демонстрират по-слабо понижение в диапазон 2 – 6%.

В съпоставяне с типа на комерсиалните обекти по-силно изразено понижение има в огромните търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които доближава до 20%. Докато в следените дребни търговски обекти се записва алегорично понижение и доминират градовете, при които цените се задържат на същите равнища. Различия в степента на понижението се следи и по типове самун. Прави усещане, че при типовия самун няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите равнища по отношение на месец юни.

Таблица за междинните промени на цените на хляба в огромните и дребните търговски обекти по отношение на края на юни 2022 година



 След допитване до хлебопроизводителите от следените райони се обрисува настройката за в допълнение понижаване на цените след 11 юли, пишат в изследването си от КНСБ. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават поръчка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези обитаеми места, която изостава по отношение на регистрираната в страната, по този начин и на по-високите разноски за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна значимост е и спускането на методически насоки за използването на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна акция за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от изследването се поддържат от данните на КЗП от направените инспекции в интервала 02-05.07.2022 година Част от комерсиалните вериги незабавно са понижили цените с 20% на всички типове самун в резултат на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното понижение не е резултат от настояща промоционална акция и се чака да се задържи в дълготраен проект.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се чака то да е реалност във всички търговски вериги и за всички разновидности самун. От Съюза опазиха няколко тези: неналичието на понижение ще е знак за това кои са производителите на „ ярко “ и кои в „ сивата стопанска система “, само че и кои вериги/продавачи „ спекулират “ и задържат цената; допустимо е ново понижаване на цената на хляба след ефикасното използване на нулевата ставка за зърнопроизводителите (т.е. в компонентата на брашното).

В умозаключение данните на синдиката демонстрират – понижението на цените на хляба е реалност, само че към момента е едва публикувано във всички търговски обекти. Очакванията са през идващите седмици да обхване всички градове и търговски обекти въпреки и в друга степен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР