Различен, но много вкусен черен ориз в азиатски стил Разнообразете

...
Различен, но много вкусен черен ориз в азиатски стил Разнообразете
Коментари Харесай

Черен ориз с броколи в азиатски стил

Различен, само че доста апетитен черен ориз в азиатски жанр Разнообразете менюто си с тази великопна рецепта

Необходими Продукти

● черен ориз - 200 г (императорски)
● броколи - 250 г (розички)
● джинджифил - късче от свеж корен, колкото орех
● чесън - 1 - 2 скилидки
● саке - 150 мл
● зеленчуков бульон - 1 кубче
● сол - на усет
● сусамово олио - 1 с.л. + за поръсване
● вода - 500 мл
● сусам - семена за поръсване (черен или бял)

Начин на подготвяне

За тази рецепта НЕ наквасвам авансово черния ориз. Вие, в случай че желаете, може да си го накиснете във вода за 1-2 часа, не е проблем, даже по-бързо ще се свари, само че съм забелязала някои разлики при единия и другия вид:

При накиснатия и по-късно неведнъж почистен черен ориз се следи доста избледняване на цвета и загуба на скъпи субстанции. Също по този начин зрънцата стават някак по- безформени при сваряване, даже и без да са преварени. Плюсът е, че бързо се сготвя и не губи вкусовите си качества.

При ненакиснатия авансово черен ориз цветът е доста по-интензивен, усетът е по-силен и зърната са идеално гладки даже и след по-продължително варене. Наблюдава се и лека кремообразност, която е приятна. Сами преценете кой е по- удачния за вас вид.

Преминаваме към ястието ни:

Накълцваме на ситно джинджифила и чесъна (любима комбинация) и ги запържваме за няколко секунди в лъжица сусамово олио. Наливаме сакето (ако нямате, може да се замести със сладко вино) и бъркаме за към минута.

Сипваме водата, ориза, сол и натрошен зеленчуков бульон от кубче. Варим под похлупак 45 минути на сдържан огън. От време на време наложително отваряме капака и разбъркваме.

Всичката течност би трябвало да се всмуква и доста да се внимава да не загори оризът по дъното. Тъй като е черен, това няма да се отрази на визията на ястието, само че ще се отрази на усета и ще нагарча.

Когато остават 10 минути до готовността на императорския ориз, си сгответе и броколите на пара. Розичките би трябвало да останат леко нежни, а не меки.

Разпределете черния ориз в две дълбоки чинии, сложете от горната страна броколите и поръсете със сусамово олио и семена от сусам, леко запечени на изсъхнал тиган.

Аз прибавям и прясно изцеден лимонен сок - получава се доста добре.

Черният ориз с броколи в азиатски жанр е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР