Разкритията, разпространени от някои независими сръбски издания, показват, че партията

...
Разкритията, разпространени от някои независими сръбски издания, показват, че партията
Коментари Харесай

Сръбският президент имал армия от 14 хил. тролове, назначил ги в администрацията

Разкритията, публикувани от някои самостоятелни сръбски издания, демонстрират, че партията му е вербувала хиляди хора да насочват публичното мнение посредством мнения, изявления и мемета онлайн

От години се приказва, че сръбският президент Александър Вучич и неговата ръководеща Сръбска прогресивна партия (СПП) разполагат с скрито оръжие за оказване на напън върху политически съперници и въздействие на публичното мнение - добре смазана машина от онлайн тролове, които във всеки един миг могат да бъдат насъскани против някого.

Сега една хакерска офанзива извади на бял свят тази машина, разконспирирайки над 14 хиляди интрернет тролове, свързани с ръководещата партия, оповестяват локални медии.

Разкритията, публикувани от някои самостоятелни сръбски издания, демонстрират, че СПП е вербувала хиляди хора да насочват публичното мнение посредством мнения, изявления и мемета онлайн.

От една страна задачата на коментиращите е била да показват поддръжка за президента Александър Вучич, за държавното управление и за дейностите на СПП. От друга те са карани да атакуват и наскърбяват техните политически съперници.

Особен фокус е бил подложен върху офанзивите против членове на опозицията и против известни стачкуващи от митингите против насилието в Сърбия, които се случват в продължение на към този момент месец. Протестиращите упорстват Вучич да се отдръпна от политическата сцена, а работа на троловете е била да се опълчват по всевъзможни способи на митинга и хората зад него.

В изтеклия лист, завършен като таблица в Excel, има разпознати общо 14 310 тролове, като за по-голямата част от тях са посочени име и фамилия, както и линкове към профили в обществените медии. Там са разпознати общо 3162 души, които са изпълнявали дилемите си " професионално " и са получавали възнаграждение за тази си работа, паралелно с парите, които са получавали от непрекъснатата си работа - най-често на държавна работа.

Сръбските медии показват, че огромна част от хората в листата са заети в градски администрации, министерства и други държавни или локални институции, шефове на учебни заведения, преподаватели в колежи и други лица, чието финансиране е от държавния бюджет.

Организацията на тази машина за онлайн мнения също е деликатно подредена, с цел да се заобикаля безпорядък. Според дилемите, които би трябвало да се извършват, троловете са разпределени в четири категории.

В първата група попадат типичните, типичен тролове, чиято цел е да пишат позитивни и подкрепящи мнения за СПП и политическите решения на президента Вучич.

Втората категория е за така наречен супер експерти, като там попадат хора, заети в държавни и публични служби. Те реагират в изключителни обстановки и могат да изразят обич към водача или ненавист към враговете.

Третата категория е за злобарите, които имат за задача да наскърбяват, омаловажават и осмиват тези, които показват отрицателни отзиви за властта.

В четвъртата група попадат почитатели, които, назад на злобарите, би трябвало да генерират допустимо най-силна и ярка обич към президента Вучич, хвалейки дейностите му и подхранвайки нещо като фетиш към личността му.

В дните след изнасянето на листата онлайн доста от профилите в него бяха изтрити или деактивирани, само че доста от тях към момента остават дейни.

Вучич и доближените му в това време се пробват да отвърнат на удара с контра акция " Да, аз съм бот ".

Във вторник президентът разяснява обява във Twitter, на която се виждат няколко фотоси на усмихнати младежи, които ядат сандвичи, хамбургери и пържени картофи с обръщение към тях. Снимките са качени с текст: " Най-много на света обичам Сърбия и Сръбската прогресивна партия. Да, аз съм бот "

Към това Вучич разяснява през формалния си профил: " Да, аз също съм бот ".

Много от почитателите му поддържаха тази обява, намирайки я за занимателна и остроумна, а " Да, аз също съм бот " беше подето от редица деятели на СПП.

Депутати от ръководещата партия показаха, че са горди, че опозицията евентуално ги е присъединила в ботовете.

Според тях те са просто жители, които показват свободно мнението си, а опозицията се пробва да трансформира това в скандал, граничещ с този с фермите за тролове в Русия или с този около компанията " Кеймбридж Аналитика ".

Мнозина специалисти обаче акцентират, че основният миг, който отделя свободното изложение на политическо мнение от тролските дейности, е точно детайлът на солидна организация и съгласуваност.

Смята се, че ръководещата сръбска партия е правила цели интервенции по оклеветяване на политически съперници на Вучич. И още повече - че прави това от години насам.

Още от 2017 година има редица свидетелства на хора, които са взели участие в схемата за тролски офанзиви на СПП.

През същата година сп. " Newsweek " разгласява изявление с млада жена, която е работила като трол за партията на сръбския президент. Нейната задача е била посредством целенасочени изявления и мнения в интернет да показва в позитивна светлина политиката на Вучич, когато той е към момента министър-председател.

Жената, разпозната единствено като Мария, изяснява, че мащабите на интервенцията са в действителност големи, като цели контингенти от тролове, действащи от разнообразни градове в страната, работят на смени под контрола на надзиратели.

По времето, което тя работи, заплащането е малко над междинната работна заплата за страната - от 370 евро нагоре.

" Станах трол заради една-единствена причина: с цел да подсигуря оцеляването си. Това беше единственият ми късмет, защото не можех да си намеря същинска работа ", споделя Мария пред Newsweek.

Въпреки това тя е безапелационна, че да прави това ѝ е било извънредно мъчно, тъй като доста добре е знаела, че я карат да написа неистини.

Описваната от Мария интервенция припомня извънредно доста на съветските ферми за тролове, свързвани с олигарха и наемнически водач Евгений Пригожин.

Там, по сходна скица, на елементарни хора се заплаща да пишат гневни мнения в обществените медии и да популяризират подправени вести, като работата бива зорко следена и оценена от надзорници.

Опитите на СПП да се разграничат от тази концепция срещат проблем и във обстоятелството, че преди няколко години Twitter изтри близо 8500 профила, възхваляващи партията и ръководещите на база тролска интензивност. Тези профили са генерирали общо над 40 милиона туита.

Междувременно няколко години по-рано актуалният кмет на Белград Александър Шапич призна, че е употребявал тролове, само че изрази неодобрение, че не са били " задоволително ефикасни ".

На фона на всичко това Сърбия би трябвало да се бори и с тежката вълна от съветска агитация, вклинила се в локалните институции, университети и медии.

Наскоро Желко Митрович, генералният шеф на водещата сръбска телевизия Пинк, разяснява, че няма да разреши на " русофилите " да се появяват в техните излъчвания. Митрович изрази отчаяние от наличието на съветски шпиони в Сърбия и разкритикува публицистите, че включват проруски коментатори.

Сърбия е една от дребното европейски страни, които продължава да излъчва съветския агитационен канал RT, който е включен в 11-ия пакет от европейски наказания против Русия.

RT стартира да излъчва в Сърбия през ноември 2022 година - осем месеца откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна. Отговорът на сръбските управляващи на това решение към момента се чака.

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР