Разказите на зърнопроизводителите Светослав Илчовски и Павел Стоименов разтресоха публиката

...
Коментари Харесай

Производители: Властта създава проблеми в земеделието и вноса на месо, но пазарът е конкурентен

Разказите на зърнопроизводителите Светослав Илчовски и Павел Стоименов разтресоха публиката с изказвания за напън, закани, фиктивни покупко-продажби и изкривени пазари на земя, ренти, слънчоглед, месо, и то през машината на властта. Казаното незабавно беше отречено от директно засегнатите лица. Но " Капитал " потърси представители на упоменатите браншове, с цел да премери верността на изказванията и връзките с страната.

Очаквано множеството притежатели на компании избират анонимността, най-малкото тъй като ежедневно поддържат връзка с контролни органи. Някои въпреки всичко застанаха и с имена. От казаното в резюме може да се заключи, че тъмните сили вилнеят в земеделския бранш и има феодални владения, само че натискът е по-слаб при огромните и произвеждащите борсово търгуеми артикули като пшеница, слънчоглед Много от дребните производители пък имат други недоволства - от данъчни, от организация по храни, трудности пред вноса...

Най-притеснени и анонимни пред " Капитал " бяха притежателите на аграрни земи и зърнопроизводителите. Някои от интервюираните обявиха, че описаното от Илчовски и Стоименов е близо до същинската среда в бранша. " Във всяко село тези истории са известни, натискът е през полиция, прокуратура и така нататък, само че мъчно се потвърждава, " сподели един от запитаните. Двама виждат Иван Ангелов като авторитетен в бранша и непосредствен до Бойко Борисов, само че действително съгласно тях зад репресивната машина стоят върховете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Страхът в бранша се е вдигнал и след ареста на Миню Стайков. " Той изкупуваше гроздето по 80 ст. за кг, а като го арестуваха цените се сринаха на 30 ст., " разказа смяната земеделец. А говоренето обществено е табу, най-малкото тъй като всички в бранша са подвластни от дотациите, които се преразпределят от страната.
Производител на салами: Имаше ДДС-рекет от Национална агенция за приходите и приключване на информация от страната
Фирмата ни претърпя неприятно тестване по време на първия кабинет на ГЕРБ с финансов министър Симеон Дянков поради въвеждането на солидарна отговорност, съгласно която Национална агенция за приходите изиска от нас да платим Данък добавена стойност, което по веригата не е било платено от компанията снабдител на вносно месо от Европейски Съюз. Ние нарекохме това искане " Данък добавена стойност рекет ", тъй като се търси заплащане от изрядния по веригата, а не от нарушителя. Получихме акт за стотици хиляди лв. непризнати разноски плюс лихви. Заведохме дело. Представихме хиляди страници доказателства, измежду които поръчка за доставка, фактури, приемно-предавателни протоколи, банкови извлечения за платено дължимо от нас Данък добавена стойност, трудови контракти на личния състав, който физически разтоварва камиона с месото, система за следене, която демонстрира в кои артикули е било употребявано въпросното месо и на кои клиенти те са доставени и други На първа инстанция съдът отсъди в интерес на Национална агенция за приходите. Обжалвахме и поискахме мнение от Административния съд на Европейския съюз в Люксембург. Становището беше, че откакто имаме фактура и извлечение за заплащане по банков път, не би следвало от нас да се търси неплатено от различен юридически индивид Данък добавена стойност. Приложихме мнението и продължихме да си търсим правата по правосъден ред. Спечелихме делото, само че това вървене по съдилища, траяло няколко години, означаваше мачкане на работещ бизнес. След този случай в никакъв случай повече не потърсихме услугите на компания вносител на месо. Внасяме си непосредствено от европейски кланици. Но проблемите с вносното месо не свършиха.
Национална агенция за приходите вкара мобилни екипи, които участват при разтоварването във компанията на всеки камион с вносно месо. Служителите на Национална агенция за приходите разпломбират камиона, ревизират документите, участват на меренето по тип и количество на декларираното и така нататък Проверките на място продължиха една година и откакто за този интервал от време чиновниците на Национална агенция за приходите не откриха нито едно нарушаване и противоречие, получихме писмо, че за нас инспекциите се анулират. Буквално на другия ден след писмото безусловно инцидентно разбирам, че в този ден (когато към този момент не подлежим на контрол) са импортирани 12 камиона месо на името на нашата компания. Поисках да ми върнат контрола на мобилните екипи във компанията, с цел да плащаме Данък добавена стойност единствено за импорт на месо, което в действителност сме декларирали и в действителност е доставено в и за нашата компания. Но за мен този проблем беше знак, че някой някъде е получил информация, че доставките за нашата компания няма да се ревизират от мобилни екипи и за някого се отваря опция за заобикаляне на законовите условия. Защото чисто логистично, с цел да получиш доставка на месо, е нужно да направиш поръчка две седмици авансово, а единствено времето за превоз е четиридесет и осем часа.
Водили сме и други каузи и сме печелили, само че не преставам да считам, че дребни компании като нашата, която обаче е огромен поданик в България, не заслужават да минават през такива тествания и че страната би трябвало да смени стила си на ръководство към изрядните производители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР