Разказ за Пътя и Каменни истории“ е посветена на историята

...
Разказ за Пътя и Каменни истории“ е посветена на историята
Коментари Харесай

Иван Русев представя „Разказ за Пътя и Каменни истории“

„ Разказ за Пътя и Каменни истории “ е отдадена на историята на " Арт център Илинденци ", основан през 1998 година от скулптора Иван Русев. На негова територия е построен първият и уникален частен скулптурен парк в България, чиято цел е да запази и развие най-хубавите обичаи на основополагащите европейски скулптурни симпозиуми. Постигнатото през годините съставлява значимо културно завещание в полето както на българската, по този начин и на международната процедура в региона на изкуството. 

На 8-и юни (вторник) от 16 часа в Галерия „ Академия “, ул. „ Шипка “ 1, Националната художествена академия провежда показване на книгата на Иван Русев, отдадена на историята на „ Арт център Илинденци ”. Изданието ще бъде показано от Иван Русев, с присъединяване на проф. Емил Попов, проф. Станислав Памукчиев и доцент Цветослав Христов.

Книгата систематизира и изследва с очебийно възприятие за историчност опит и дейности, развивани сполучливо повече от 20 години. В нея са показани елементи за проведените във времето събития, за процеса на другарство и продан, за креативния развой и натрупвания, за механизмите на деяние и личностите, привличани за присъединяване. Авторът Иван Русев поредно ни вкарва в своя свят на търсения, преследвани и реализирани цели по Пътя на изкуството. Първата част предлага занимателен роман за израстването и образуването на бъдещия ваятел, както и извеждането на смелата за времето си концепция за основаване на частен център за изкуство в България. Във втората част в хронологична поредност е показан пътят, изминат през годините, както и резултатът от дългогодишния труд, натрупвания и богат опит на група хора, съучастници в общ развой, наименуван " Арт център Илинденци ".

Освен солидна текстова част, изданието включва и богат илюстративен материал. То съставлява скъпа база данни, която би могла да послужи като основа за бъдещи изследвания, за научни проучвания, само че и като модел за развиването на нови начинания от сходен темперамент.

Светла Петкова

Иван Русев (р. 1954 година в София) е една от водещите фигури в българската статуя. Работи главно в камък, а творбите от зрелия му интервал се отличават с присъщ метод при обработката на този материал, при който намесата е деликатна и акцентира естествената естествена конструкция. Завършил „ Скулптура ” в НХА при проф. Величко Минеков през 1979 година, той бързо навлиза в художествения живот, като през годините осъществя доста свои независими изложения, почетен е с разнообразни награди, има и редица участия в групови представителни изложения на българското изкуство в страната и чужбина (Испания, Австрия, Словакия, Индия, Германия, Мексико, Япония, Южна Корея, Белгия). За множеството от тях също става въпрос в тази книга. Най-важният дълготраен креативен план на Иван Русев е точно Центърът за изкуство в село Илинденци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР