Разходите за отбрана в света са достигнали през 2019 г.

...
Разходите за отбрана в света са достигнали през 2019 г.
Коментари Харесай

Разходите за отбрана в света са се увеличили, но се очаква коронавирусът да ги ограничи

Разходите за защита в света са достигнали през 2019 година най-високото си ниво от три десетилетия, съобщи организация ДПА, като цитира изследване на Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ).

Институтът пресмята международните военни разноски на 1,91 трилиона $ през 2019 година, което е с 3,8 % повече по отношение на 2018 година На първите места са Съединени американски щати, Китай и Индия.

Военните разноски евентуално са достигнали пика си, означават откривателите от СИПРИ, базирайки се на прогнозите за стопански спад поради пандемията от новия ковид.

Ние допускаме, че това е бил пикът, поради икономическата криза, породена от Ковид-19, която ще има мощно отражение върху националните бюджети и върху всички разноски през 2020 година, сподели откривателят от СИПРИ Нан Тиан пред ДПА. По думите му сходен резултат е имала финансовата рецесия през 2008-2009 година, която въобще не е толкоз тежка, колкото сегашната.

Правителствата ще би трябвало да съобразят разноските за опазване на здравето, обучение и инфраструктура с тези за армията, сподели Нан Тиан.

По думите му движеща мощ за увеличението на разноските за защита през 2019 година са били повишените през последните две години разноски на Съединени американски щати, както и появяването на Китай и Индия измежду първите три страни, заделящи най-вече средства за защита. Данните включват разноските за заплати, интервенции, закупуване на оръжие и съоръжение, както и за проучвания и развиване.

Съединени американски щати изразходват досега най-вече средства за защита - 732 милиарда $, което е 38 % от общите разноски. Съединени американски щати са похарчили колкото идващите 10 страни в класацията, взети дружно.

На второ място е Китай с 261 милиарда $, или 14 % от общите разноски за защита в света. Индия е на трето място със 71,1 милиарда $, следвана от Русия и Саудитска Арабия.
Разходите на първите пет страни съставляват 62 % от общите военни разноски в света. За разлика от останалите пет страни на челните места в класацията, Саудитска Арабия е понижила военните си разноски с 16 % до съвсем 62 милиарда $, отбелязва ДПА.

Останалите страни в топ 10 са Франция, Германия, Англия, Япония и Южна Корея. Германия е нараснала военните си разноски с 10 % предходната година до 49,3 милиарда $, което е най-голямото нарастване измежду първите 15 страни в класацията, уточни откривателят от СИПРИ. По думите му това се дължи на устрема на Берлин да отделя изискваните от НАТО два % от брутния вътрешен артикул за защита и на опасността, която се счита, че идва от Русия.

Стокхолмският интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ) е разкрил съответстващи данни за 155 от 169 страни, които е проучвал. Северна Корея отсъства от класацията, защото данните за тази страна не могат да бъдат тествани. Туркменистан и Узбекистан не са дали информация, а Виетнам разгласи през 2012 година информацията за армията за държавна загадка, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР