Разговорите на Иран с ЕС за спасяване на ядрената сделка

...
Разговорите на Иран с ЕС за спасяване на ядрената сделка
Коментари Харесай

Спасяването на ядрената сделка зависи от ЕС, смята Иран

Разговорите на Иран с Европейски Съюз за избавяне на нуклеарната договорка са в вярната посока макар отдръпването на Съединени американски щати , разяснява Мохамад Джават Зариф след среща с ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини, оповестява " Ройтерс ".

съгласно Зариф, от европейските сили зависи " да запазим договорката, която сме постигнали дружно и всички дружно би трябвало да я спасим . "

" Нашата среща с госпожа Могерини беше добра и градивна ... Ние сме на прав път и вървим напред... Каквото и да се реши, би трябвало пази и да подсигурява правата на Иран... Нашите диалози (б.р. с Англия, Франция и Германия) ще продължат през идващите две седмици ", изясни Зариф

" Ние се съгласихме по отношение на значимостта за цялостното осъществяване на нуклеарната договорка ... и запазването на ползите на Иран и всички останали страни ", добави той.

 Рохани желае Европейски Съюз да се опълчи на Съединени американски щати за нуклеарната договорка
Рохани желае Европейски Съюз да се опълчи на Съединени американски щати за нуклеарната договорка

Определя американските дейности като противозаконни и нелогични

Европейски дипломати, считат че поддръжката на Европейски Съюз, колкото и да е откровена, рискува да наподобява " куха " откакто предходната седмица Тръмп възвърне редица наказания против Ислямската република, които ще обиден вложенията на европейските компании в Иран .

Европейски Съюз, който дружно с Германия, Франция, Англия, Русия, Китай и Съединените щати подписа нуклеарното съглашение с Иран, може да предприеме стъпки, които биха защитили европейския бизнес в Иран .

Те включват ответни наказания , които разрешават на Европейската капиталова банка да влага непосредствено в Иран и да координира кредитните линии, деноминирани в евро от европейските държавни управления. Европейският съюз е подавал и недоволства в Световната комерсиална организация - СТО .

 Съветник на Тръмп вижда наказания за европейски компании, търгуващи с Иран
Съветник на Тръмп вижда наказания за европейски компании, търгуващи с Иран

Мисля, че европейците ще видят, че е в техен интерес да бъдат дружно с нас, разяснява Джон Болтън

Обхватът на финансовата система на Съединени американски щати, господството на щатския $, напъните на Тръмп за намаляване на СТО и наличието на европейски компании в Съединени американски щати, отслабват всевъзможни евентуални ограничения на Европейски Съюз .

" Ще ни бъде доста мъчно да запазим икономическите изгоди от иранската договорка. Ние ще се опитаме да подкрепим нашата страна на договорката ", разяснява върховен европейски посланик. Очаква се всички 28 водачи на Европейски Съюз да обсъдят идващите стъпки на срещата на върха в София в сряда, само че не се чакат никакви решения .

Те биха могли да обмислят наказателни наказания, като употребяват по този начин наречения блокиращ статут на Европейски Съюз , който не разрешава на всяко сдружение от Европейски Съюз да съблюдава глобите в Съединени американски щати и не признава никакви правосъдни решения, които постановат американски наказания.

Тези ограниченията в никакъв случай не са били употребявани и мъчно могат да се наложат, защото фирмите от Европейски Съюз към момента могат да бъдат изправени пред конфискации на имущество, санкции и възможни наказателни обвинявания в Съединените щати.

 Ирански хардлайнери недоволстват от държавното управление си за нуклеарната договорка
Ирански хардлайнери недоволстват от държавното управление си за нуклеарната договорка

Външният министър Зариф дойде в Пекин, първата спирка от обиколката му на останалите членове на нуклеарната договорка

" Нека не се заблуждаваме, това са тези десетки неща, които можем да създадем. Ние ще очертаем какво можем да създадем, с цел да запазим търговията, само че би трябвало да кажем на Иран, че е заблуда способността ни да влияем на американската политика и да влияем върху икономическата обстановка ", добавя различен европейски посланик.

Поддръжниците на договорката настояват, че е от решаващо значение да се предотврати нуклеарен Иран и да се предотврати по-широкообхватна война в Близкия изток. " Досега имахме доста позитивни сигнали от подписалите съглашението ... само че е значимо европейците да намерят метод да защитят своите вложители от санкции в Съединени американски щати (когато влагат в Иран) ", разяснява почитан ирански посланик.

" Нямаме с какво доста да заплашим американците, оптимизмът не е в обилие ", изясняват европейски дипломати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР