Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация-Перник“ инж. Чавдар Стойнев за

...
Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация-Перник“ инж. Чавдар Стойнев за
Коментари Харесай

Инж. Чавдар Стойнев: Трансформацията на ключови централи не може да бъде оставена на случайността

Разговаряме с изпълнителния шеф на „ Топлофикация-Перник “ инж. Чавдар Стойнев за Плана за въстановяване и затварянето на въглищните централи у нас.

 

Ето какво сподели инж. Стойнев пред Епицентър.бг

- Всички се сплотиха към това, че смяната в поетите задължения в Плана за възобновяване и резистентност е извънредно нужна. Вие също апелирахте за такава. Смятате ли, че ще се случи?
- Предоговарянето на Плана е извънредно належащо и аз се веселя, че има такава социална настройка, само че това е незадоволително. Ако специалистите не седнат на масата да очертаят националната тактика в новата обстановка, то какво ще следва от тази смяна? Вече няма пълновръстен български жител, който да не навлезе в тематиката и да не му стана ясно, че българската енергетика без въглищни мощности е обречена. Това обаче надалеч не изчерпва тематиката, тъй като трансформацията на стопанската система към въглеродна индиферентност също е основна политика, към която сме обединени.

- Въглищна стопанска система и въглеродна индиферентност не са ли противоречащи си цели? Какво би трябвало да създадем тогава?
- Това е по този начин без ясна национална енергийна тактика. Вижте районите – Перник, Кюстендил, да вземем за пример. Тук работят 2 значими енергийни предприятия – Топлоелектрическа централа Бобов дол и Топлофикация Перник. Едното е значимо като балансьор на западна България, другото обрича един град освен да остане на студено, само че и на мрачно.

Много пъти сме обяснявали, че електропреносната система на Перник няма да издържи, в случай че хората минат на отопление с електрическа сила, даже цената да не е фактор. На процедура всичко това значи, че трансформацията на тези 2 предприятия би трябвало да е народен приоритет. Ние се мъчим с вложения в газови когенерации, като сме още доста надалеч от реализиране на потенциали, които да заменят напълно въглищата с природен газ. Топлоелектрическа централа Бобов дол също са почнали работа по своята доста амбициозна капиталова стратегия. Сами разбирате обаче, че това е оставено на желанието на тези 2 предприятия и на това ще намерят ли задоволително сили за тази промяна. Трансформация на толкоз основни централи оставена на случайността е знак за неявяване на държавна политика.

- Вие по какъв начин си го представяте?
- Дългосрочното решение ще бъде стабилно единствено с районните карти обединени в националния пъзел на енергийната ни тактика. С безогледно решение за закриване на въглищната енергетика и оставяне на трансформацията да се случва съгласно волята на притежателя на една или друга централа застрашаваме и енергийната си сигурност и стопанската система си. Зеленият път, по който потегли Европа от дълго време не е пожелателен, само че виждате, че страните се развиват с друга скорост в границите на тази общественост. От това по какъв начин ще решим трансформацията зависят и последните ни благоприятни условия за резистентност. Каквото и да си приказваме с импорт на електрическа енергия не можем да имаме стабилно и конкурентоспособно произвеждане в никоя област. Без енергийна политика, даже не бихме могли да приказваме за скорост, на която се движи стопанската система ни. 

- На какво се надявате?
- На рационална национална политика, основана на големия масив познания, който имат българските специалисти. Безработицата след закриване на централите е опасност, само че по-сериозните последици са ударът върху цялата стопанска система. Смятам, че в България има доста опитни енергетици.

 

Вече се следят ползи върху българските централи от непознати вложители. Включването на централите в предпочитана национална рамка ще отвори още по – необятно врата за опциите за промяна. Ако трансформацията на въглищните централи е национална цел съм сигурен, че път ще се откри. В противоположен случай ще изобилстват пречките и ще подкопаем и последния дирек на българската стопанска система.

- Обявихте, че това е първото лято, през което Топлофикация - Перник ще работи напълно на природен газ.
- Да по този начин е и това е нашата дребна стъпка в процеса на промяна. Да не забравяме обаче, че с изключение на работата ни за чиста околна среда, нашата цел е да предлагаме и конкурентен артикул. Ако цената на синьото гориво е налична, в случай че не се окаже, че има нова рецесия … ние ще имаме тази опция, тъй като процентът на природния газ в микса е задоволителен перничани да имат топла вода, създадена по чист прийом, само че се надявам тя да бъде и на налична цена.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР