"Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за

...
"Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за
Коментари Харесай

Албанският президент пред Екатерина Захариева: Разчитаме много на вас за европейската ни интеграция

"Разчитаме доста на вас и оценяваме напъните на България за разширението на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-хубавия метод. "

С тези думи президентът на Албания Илир Мета посрещна българския заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Албания е втората страна от Балканската обиколка на българския посланик №1. "Радвам се, че съм първият европейски министър, който се среща с вас след встъпването ви в служба, и ви поисквам сполучлив мандат ", обърна се Захариева към Мета. Тя акцентира, че връзките сред България и Албания са отлични, политическият разговор се води на всички равнища и държавниците би трябвало да работят за увеличение и на икономическите връзки.

"Приоритет на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз е разширението на Западните Балкани и да покажем това освен на думи - сподели Екатерина Захариева. - Голям късмет за целия район е, че в границите на 2 години Съюзът ще бъде управляван от четири страни, които поддържат разширението - България, Австрия, Естония и Румъния. "

Вицепремиерът Захариева описа, че промените си костват, защото участието ни в Европейски Съюз има директен резултат върху приходите, инфраструктурата и финансовия напредък на страната. Президентът Мета удостовери, че при последното си посещаване в София е видял огромна смяна.

Екатерина Захариева акцентира, че част от критериите, които би трябвало да покрие Албания, се отнасят до върховенството на закона, административната промяна, битката с проведената престъпност и правата на индивида. В тази връзка тя сложи въпроса и за признаването на българското малцинство в Албания. Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на държавното управление, който следва да бъде импортиран в Народното събрание, българското малцинство не е упоменато. "Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост сред двете ни страни ", сподели Захариева.

Президентът Илир Мета даде обещание да наблюдава законопроекта в Народното събрание и да спомага за гъвкаво решение. "Никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин ", заявява президентът на Албания пред българския външен министър. Илир Мета описа, че като младеж се е занимавал с повдигане на тежести и се е възхищавал доста на българската школа в този спорт.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева напомни, че албанското Възраждане, довело до независимостта на страната, в действителност стартира в България със основаването на албански сдружения и издаването на вестници на албански език, които са функционирали с поддръжката на българските управляващи. Тя съобщи още, че българският народ няма да не помни приноса на албанските преселници у нас за стопанската система на новоосвободилата се българска страна при започване на предишния век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР