Районният съд във Велико Търново е потвърдил две наказателни постановления

...
Районният съд във Велико Търново е потвърдил две наказателни постановления
Коментари Харесай

Съдът потвърди глоби за общо 1000 лева на докторка за ненужна операция

Районният съд във Велико Търново е удостоверил две наказателни постановления на докторка за общо 1000 лв.. На неврохирургът доктор Дафина Генова са наложени две санкции от по 500 лв. за установени нарушавания, до момента в който е работила в регионалната болница в остарялата столица. Тя обаче обжалвала глобите пред Темида.

Срещу доктор Генова имаше инспекции поради осъществени от нея ненужни хирургични интервенции. Районната прокуратура във Велико Търново обаче приключи досъдебно произвеждане против докторката, която беше упрекната от пациент, че е правила подправени интервенции. След едногодишно следствие държавното обвиняване се произнесе, че липсват данни за осъществено закононарушение от доктор Дафина Генова. Становището на прокуратурата е въз основата на умозаключение на осъществени съдебномедицински експертизи.

Скандалът гръмна през декември 2015 година откакто 22-годишният Сашо Чуков се оплака, че му е осъществена хирургична намеса от доктор Генова, без да е имало потребност. Младият човек твърди, че е броил 3000 лева за интервенцията, а тя била платена и от здравната каса.

„ Постъпих в болничното заведение след злополука, а доктор Генова сподели, че имам строшен ломбален прешлен на гръбначния дирек и би трябвало да се направи интервенция и да се налее костен цимент. Направих съвещания в Плевен и София и се оказа, че нито имам фрактура на прешлени, нито е вкаран костен цимент, който съм платил “, твърдеше Сашо Чуков.

Министерството на здравеопазването и РЗОК–Търново тогава започнаха инспекции по още два случая на пациенти, лекувани от завеждащата тогава неврохирургично поделение.

Д-р Генова твърдеше, че е подета демонстративна акция от заинтригувани лица, които целят закриване на цялото неврохирургично поделение и че някой желае да я очерни безпричинно. Малко по-късно лекарката напусна търновската болница и сега практикува като неврохирург в онкоболницата в Панагюрище.

„ Видно от назначената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза, диагнозата на Сашо Чуков е неправилно сложена. Избраният способ – вертебропластика е непотребен, както и обвързваните с него лекарства. Погрешно поставената диагноза и обвързваното с нея лекуване не подхождат на медицинските стандарти по неврохирургия. Правилната диагноза е следвало да бъде „ фрактура на лява ключица “, което не изисквало определения действен способ на лекуване, а само обездвижена с превръзка и домакински лековит режим. В здравната документи нямало безапелационни данни за диагноза „ мозъчно разтърсване “, написа в претекстовете на съда, който е удостоверил наложените на доктор Генова санкции. Освен, че съдът е приел наложените наказания на лекарката като законосъобразни, тя ще би трябвало да заплати и 1665,99 лв. разходи по делото.

Решението предстои на обжалване пред Административния съд в остарялата столица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР