Равнище на регистрираната безработица в страната от 5,2% отчита през

...
Равнище на регистрираната безработица в страната от 5,2% отчита през
Коментари Харесай

В разгара на лятото: Безработица у нас се повиши до 5,2%

Равнище на записаната безработица в страната от 5,2% регистрира през юли административната статистика на Агенция по заетостта (АЗ). Така в разгара на летния сезон през месеца се следи леко покачване на безработицата от 0,2 процентни пункта по отношение на предходния юни, оповестиха от АЗ.
Прочетете още
Агенция по заетостта регистрира надлежно и растеж в броя на записаните безработни в бюрата по труда. В края на месец юли те са общо 147 596, което е с 5086 лица повече от месец юни.

През юли се ускорява и интензивността за регистрация в бюрата по труда. Регистрирани са нови 21 512 безработни. Те са с 1937 повече от предходния месец и с 1150 повече по отношение на записаните през юли 2022 година Други 597 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се записали в бюрата по труда през месеца, въпреки че при тази група се следи понижение по отношение на предходния месец с 21% на търсенето на услугите на организацията. Увеличава се и броят на задействаните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките посредници, както и на трудовите медиатори в бюрата по труда, за месеца задействаните са общо 4166.

При броя на почналите работа през юли административната статистика на Агенция по заетостта регистрира понижение – през месеца те са 10 212 при регистрирани 14 176 през юни. Работа с поддръжката на бюрата по труда са намерили 379 пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 21,2%, следват тези в търговията – 12,7%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,5%, държавното ръководство – 6,4%, строителството и селското стопанство с по 5,5%, и други. Близо 780 безработни са почнали работа през месеца в страни от Европейски Съюз с посредничеството на Агенция по заетостта.

689 безработни от рисковите групи са намерили своята трудова реализация посредством субсидирани работни места – 220 по стратегии и ограничения за претовареност и 469 – по схеми на Програма „ Развитие на човешките запаси ”. 184 безработни и заети са включени в разнообразни образования, а 223 души са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

През месеца в бюрата по труда са декларирани 9026 свободни работни места на първичния пазар, при 11 325 през юни 2023 година В действителната стопанска система най-вече свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (25,1%), образованието (18,3%), търговията (11,1%), следват държавното ръководство (8,6%), хотелиерството и ресторантьорството (7,8%) и административните и спомагателните действия (6,1%).

Най-търсените от бизнеса специалности през юли са: преподаватели; личен състав, полагащ грижи за хората; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжения; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други, означават от АЗ, представени от Българска телеграфна агенция. 

От началото на годината до края на юли 6049 души са потърсили работа по време на общо извършените 35 тържища, оповестиха предходната седмица от АЗ. Над 406 работодатели са взели участие на форумите, а оповестените свободни работни места са били 5282.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР