Рационалните решения в политиката понякога могат да бъдат много опасен

...
Рационалните решения в политиката понякога могат да бъдат много опасен
Коментари Харесай

Кръгом и марш на изток

" Рационалните решения " в политиката от време на време могат да бъдат доста рисков капан. Това беше едно от изискванията, което президентът сложи пред служебното държавно управление - в енергетиката да се взимат " рационални решения ", като се управляват от сигурността на доставките и цената на газа/петрола . На доктрина това е изцяло вярно. В политиката обаче решенията имат значение в разнообразни плоскости и в случай че гледаш единствено една от тях, създаваш големи опасности.

Рационално видяно, да вземем за пример за Путин нямаше безусловно никаква полза да стартира война с Украйна. Очевидните краткосрочни и дълготрайни загуби от това са извънредно по-големи от облагите. Да водиш война за територия в глобализирания свят е толкоз безсмислено, едвам строиш вятърни мелници след изобретяването на парната машина. Но ето - към този момент пет месеца управлението на Русия смазва Украйна с война като отпреди 100 години, в безусловно нерационален опит да си върне остарялата популярност на Съветския съюз. Опитите за рационално отношение към Москва постоянно не приключват добре.

Попитайте да вземем за пример германците. Рационално видяно, за тях беше най-добре да купуват съветски газ. Те не обръщаха никакво внимание на воплите от Украйна, Полша и балтийските страни, че построяването на газопровода " Северен поток-2 ", в композиция с " Турски поток " прави Украйна доста уязвима по отношение на Русия. " Да вземем рационално решение ", споделили са си евентуално тогава политиците в Берлин - " да забележим по какъв начин да защитим ползите на немските жители и немската стопанска система ".

Сега се вижда резултатът от доста сериозното разминаване, тъй като за Русия това надалеч не е била елементарна договорка - газ против пари. Допълнителната - прочувствена и политическа стойност към този момент се заплаща от Германия. Очевидната неустановеност на съветските доставки и високата цена на другите възможности ще натисне още по-силно спирачката на немската стопанска система. Закъснялата диверсификация има голяма цена.
Реклама
За България рисковете от " рационално " връщане към съветския газ са даже по-големи. Прекратяването на връзките с " Газпром " беше политически ход и едно от най-сериозните решения на предходното държавно управление. То оказа помощ доста и за смяна на имиджа на България - сподели, че тук се случва нещо друго от клишето " най-бедната-и-корумпирана-страна-в-ЕС-и-троянския-кон-на-Москва ".

Ако служебното държавно управление в този момент обърне тази политика или даже изпрати единствено намек в тази посока, вредите за имиджа на България ще бъдат съществени. Залепването на същото факсимиле ще бъде доста по-силно и надлежно по-трудно за оборване, в случай че някой още веднъж събере задоволително храброст да взима независими решения.

В новия брой са събрани няколко текста, които разказват - от, през, до очакванията за. Накратко, огромният въпрос в този момент е какъв танц ще избере служебното държавно управление - дали след две стъпки напред, няма да има една обратно.

Временният кабинет надали ще има време да се занимава с друго с изключение на с непосредствени задания. За някои браншове това е доста неприятна вест. В тематиката на броя е разказана. След над 10 години ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи ситуацията там е, в резюме казано, злокобно - феодализация и корупция, цената от които се мери с години по-малко живот на хората. Последното ръководство не съумя да направи нищо в тази област, само че с вяра за идващото, настоящето положение е разказано в детайли, само че забавно. В броя ще видите още:
Реклама

Свързани публикации Ще има ли длъжностен завой към Москва 5 август 2022, 06:16 Служебният кабинет: хора от екипа на Радев, алена съпротива и специалисти 1 август 2022, 17:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР