Растящата цена на петрола възстанови най-голямата индустрия в страната Още

...
Растящата цена на петрола възстанови най-голямата индустрия в страната Още
Коментари Харесай

Норвегия направи първи депозит в суверенния си фонд от 2016 г.

Растящата цена на петрола възвърне най-голямата промишленост в страната

Още по тематиката
Суверенният фонд на Норвегия регистрира първа загуба за последните две години

Акциите, притежавани от фонда, са се обезценили с 2.2%, а облигациите - с 0.4%
1 май 2018
Опасността от пазарен срив дебне суверенния фонд на Норвегия

Икономическа рецесия би изтрила към 40% от цената на активите на фонда
20 мар 2018
Най-големият върховен фонд изиска фирмите да имат процедури за битка с корупцията

Норвежкият фонд от време на време разгласява експлицитни указания към фирмите, в които е вложил
13 фев 2018 Норвегия направи първия си депозит в трилионния си върховен фонд от близо три години, защото цените на петрола се покачиха и възстановяваща се стопанска система още веднъж усили приходите на най-големия производител на недопечен нефт в Западна Европа.

Министерството на финансите вложи във фонда 1.9 милиарда крони (230 млн. долара) през юни, като понижи вземанията за тази година на 7.9 милиарда крони съгласно Норвежката държавна организация за финансово ръководство. В последния си бюджет, оповестен през май, държавното управление очакваше, че тази година ще вземе 21 милиарда крони.

По-високата цена на петрола

През 2016 година министър председателят Ерна Солберг стана първият норвежки водач, който се възползва от големия запас на фонда, откакто цената на петрола се намали, изпращайки норвежката петролна промишленост в най-тежката рецесия от години. Най-важният бранш на стопанската система в този момент се възвръща, откакто суровият нефт се изкачи до над 70 $ за барел от по-малко от 30 $ в разгара на рецесията.

Правителството изтегли от фонда към 150 милиарда крони при започване на 2016 година, с цел да запълни бюджетните дефицити. Активите на фонда не престават да нарастват и доближиха 1 трлн. $ през предходната година на фона на растящите международните фондови пазари.

" Депозитите са основно резултат от по-високата цена на петрола и знак, че норвежката стопанска система се оправя по-добре ", сподели Кристофер Кяер Ломхолт, анализатор в Danske Bank.

Кроната

Също по този начин може да се види, че централната банка е понижила покупките на крони, сподели той. Докато дефицитът нарастваше и държавното управление използваше от ден на ден средства от фонда, централната банка беше принудена през 2014 година да стартира да конвертира приходите от нефт в задгранична валута.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР