Растежът на икономиката на Франция се забави през последното тримесечие

...
Растежът на икономиката на Франция се забави през последното тримесечие
Коментари Харесай

Френската икономика нарасна със 7% през 2021 г. - най-силна експанзия от 52 години



Растежът на стопанската система на Франция се забави през последното тримесечие на 2021 година, само че за цялата минала година означи най-солидна агресия от 52 години насам, демонстрират предварителни данни на френската публична статистика Insee.

В рамките на интервала октомври - декември Брутният вътрешен продукт на Франция се увеличи с 0,7% по отношение на третото тримесечие, когато обаче набъбна с цели 3,1%, до момента в който осредните прогнози бяха за по-умерен напредък в края на годината с 0,5 на 100.

За цялата 2021 година френската стопанска система се разрасна с цели 7%, което е най-силна агресия от далечната 1969 година, само че след спад с 8% през 2020 година - първата година на коронавирусната пандемия.

Най-силният стопански напредък от повече от половин век насам наподобява укрепва икономическите качества на президента Еманюел Макрон по-малко от три месеца преди изборите през април, на които се чака той да се кандидатира за втори управнически мандат.

" Френската стопанска система се възвърне грандиозно и това заличи икономическата рецесия година по-рано “, разяснява днешните данни финансовият министър Брюно льо Мер пред телевизия France 2. " Дължим го на французите, на бизнесмените, на чиновниците и на икономическата политика, която приложихме през 2017 година ", сподели още Льо Мер.

" Все още има някои браншове, които не престават да имат проблеми, като да вземем за пример туризма и хотелиерството, само че множеството браншове се възвръщат доста мощно и това основава работни места “, добави той.

Френската статистика INSEE уточни, че стопанската система се е възстановила до равнищата на интензивност отпреди коронавирусната рецесията още през третото тримесечие на 2021 година, защото акцията за имунизация набра скорост, а държавното управление облекчи част от рестриктивните мерки, свързани с Covid-19. През четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Франция пък към този момент надвиши с 0,9% равнището си от преди коронавируната пандемия.

През четвъртото тримесечие на предходната година икономическият напредък, въпреки и по-бавен, беше подсилен от повишаване на потребителските разноски с 0,4%, макар че през предходното тримесечие потреблението скочи с цели 5,6% поради новото отваряне на стопанската система след следващ Covid локдаун.

Бизнес вложенията пък набъбнаха с 0,8% през четвъртото тримесечие след тяхно покачване с едвам 0,1% през предходните три месеца.

Растежът беше подтикван и от фирмите, които попълняха изчерпаните си складови ресурси, като това струпване на запасите добави 0,4 процентни пункта към икономическия напредък през четвъртото тримесечие, откакто през третото тримесечие лиши от растежа 0,7 процентни пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР