Растежът на българската икономика тази година ще се забави до

...
Растежът на българската икономика тази година ще се забави до
Коментари Харесай

МФ прогнозира забавяне на ръста на икономиката до 2.6%

Растежът на българската стопанска система тази година ще се забави до 2.6% по отношение на 4.2% през 2021 година, сочи на Министерството на финансите.

В същото време в, който бе дефинитивно гласуван в първите дни на съветската инвазия в Украйна, е заложен напредък от 4.8%. Според документа Брутният вътрешен продукт тази година би трябвало да доближи 143 милиарда лева Този сюжет обаче към този момент наподобява неизпълним.

" Руската инвазия в Украйна промени икономическите вероятности за България през 2022 година и в средносрочен проект. Военният спор докара до повишение на цените на силата и съществени първични материали, което ще се отразява отрицателно на покупателната дарба на семействата. Вследствие на нашествието и наложените наказания върху Руската федерация се чакат нарушавания на интернационалната търговия и усложнения по веригите на доставки, което ще ограничи износа на артикули и капиталовата интензивност в страната. Същевременно притокът на бежанци в страната, който към този момент е реалност, се прави оценка като позитивен резултат върху икономическата интензивност ", написа в прогнозата на МФ.

Върху приходите в бюджета резултат ще има високата инфлация. Средногодишната инфлация през 2022 година се предвижда да бъде 10.4%, показва финансовото министерство.

" Към сегашния миг упованията са за продължаващо повишаване на петрола и неенергийните първични материали през 2022 година, което да стартира да се забавя през втората половина на годината. В сходство, повишаването на общото ниво на потребителските цени ще продължи да се форсира до третото тримесечие на годината, след което ще стартира да се забавя, а инфлацията в края на 2022 година ще доближи 10%. Водещ принос за това ще имат храните, чието повишаване ще се форсира до 16.4% на годишна база през декември ", написа още в прогнозата.

Повишението в цените на транспортните горива се чака да доближи 25.1% в края на годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР