Ръст от 4.6% на брутния вътрешен продукт показват сезонно изгладените

...
Ръст от 4.6% на брутния вътрешен продукт показват сезонно изгладените
Коментари Харесай

БВП расте с 4,6% през третото тримесечие на 2021 г.

Ръст от 4.6% на брутния вътрешен артикул демонстрират сезонно изгладените данни през третото тримесечие на 2021 г ., оповестява Националния статистически институт.

Данните са по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Отчита се и покачване от 0.6% по отношение на второто тримесечие на годината.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2021 година брутният вътрешен артикул на един ангажиран се усилва действително с 1.9% в съпоставяне със същото тримесечие на 2020 година

Заетите лица в стопанската система са 3 657.5 хиляди, а общият брой отработени часове е 1 456.5 милиона. Структурата на заетостта по стопански браншове през третото тримесечие на 2021 година по отношение на съответното тримесечие на 2020 година демонстрира нарастване на относителния дял в бранша на услугите и индустриалния бранш и понижение на относителния дял в аграрния бранш.

На едно заето лице се падат 9 879.3 лева от настоящия размер на брутния вътрешен артикул, като всеки ангажиран основава приблизително 24.8 лева Брутният вътрешен продукт за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) приблизително на един ангажиран през третото тримесечие на 2021 година се усилва действително с 0.9% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, а БДС за един отработен човекочас се усилва действително с 1.8%.
 Нарастване с 0.4% на Брутният вътрешен продукт по отношение на първото тримесечие на 2021 година записва Национален статистически институт
Нарастване с 0.4% на Брутният вътрешен продукт по отношение на първото тримесечие на 2021 година записва Национален статистически институт

Това се дължи на нарастване на крайното ползване

За третото тримесечие на 2021 година нивото на продуктивността на труда в индустриалния бранш е 9 067.8 лева брутна добавена стойност приблизително на един ангажиран и 22.0 лева за един отработен човекочас. В бранша на услугите всеки ангажиран създава приблизително 8 866.3 лева БДС, като за един отработен човекочас се основават приблизително 22.4 лева от настоящия размер на индикатора. Най-ниска е продуктивността на труда в аграрния бранш - 3 567.3 лева БДС на един ангажиран и 9.2 лева за един отработен човекочас.

Национален статистически институт мери, че създаденият БВП през третото тримесечие на 2021 година е 36 133 млн. лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 5 241 лева от стойностния размер на индикатора.

При междинен за тримесечието валутен курс от 1.659260 лева за 1 щатски $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 21 777 млн. $ и надлежно на 3 159 $ на човек от популацията. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 18 475 млн., като на човек от популацията се падат 2 680 евро.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на годината е 31 201 млн. лева по настоящи цени.

През същия интервал относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система усилва нивото си по отношение на същото тримесечие на миналата година с 0.8% до 7.6%.

Индустриалният бранш пък усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0.6% до 26.4%.

Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в бранша на услугите, понижава до равнище от 66% при 67.4% през съответния интервал на миналата година.

За извънредно ползване през третото тримесечие на 2021 година се изразходват 75.1% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 14.8% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.
 Брутният вътрешен продукт се покачва през второто тримесечие
Брутният вътрешен продукт се покачва през второто тримесечие

Крайното ползване записва растеж от 5.1%

Според сезонно изгладените данни през третото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт нараства по отношение на предходното тримесечие с 0.6%. Брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 0.4%.

За третото тримесечие на 2021 година крайното ползване нараства с 1.8%, а бруто капиталообразуването - с 6.2%.

Износът на артикули и услуги понижава нивото си по отношение на предходното тримесечие по сезонно изгладени данни с 2.2%, до момента в който вносът на артикули и услуги бележи растеж с 3.3%.

През третото тримесечие на 2021 година по отношение на същото тримесечие на миналата година брутната добавена стойност се усилва с 3.1%. Растежът на брутната добавена стойност се дефинира от записаното нарастване при: Култура, спорт и развлечения; други действия - 22.5%, Добивна промишленост; преработваща промишленост; произвеждане и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива; снабдяване на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване - 8.2%, Финансови и застрахователни действия - 6.1%, Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения - 5%, Селско, горско и рибно стопанство - 4.8%.

Относно съставените елементи на крайното потребление въздействие за записания стопански растеж има крайното ползване с нарастване от 6.8%. Износът на артикули и услуги се усилва с 9.8%, а вносът на артикули и услуги - с 12.7% спрямо третото тримесечие на 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР