Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги

...
Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги
Коментари Харесай

Вето върху тавана за надценката на хляба

Сдружението за съвременна търговия, в което членуват огромните търговски вериги у нас, изиска президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в Народното събрание измененията в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС), признати в последния работен ден на 49-ото Народно заседание. Промените се отнасят до определянето на пределна комерсиална надценка от 15% за три типа самун – бял, Добруджа и стандартизиран.
Всяка интервенция на страната в определянето на оптималната надценка за търговците може да повлияе отрицателно, ограничавайки свободната стопанска самодейност, обезпечена от Конституцията на Република България. Ограничаването на свободното ценообразуване неизбежно ще докара до деформиране на конкуренцията при предлагането на самун, от което ще пострада крайният консуматор, се споделя в позицията на СМТ.
Според СМТ признатата мярка е в прорез с ефикасната конкуренция и поврежда ползите на потребителя. Само част от отрицателните резултати от смяната ще са: ограничавания в предлагането на засегнатите групи стоки; нараснала потребителска инфлация; преориентиране към вносни артикули на по-ниски цени; понижаване на вложенията и ограничение растежа на приходите в бранш " търговия на дребно ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР