Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект

...
Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект
Коментари Харесай

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите


Парламентарната обществена комисия не одобри импортирания от група депутати план на решение, с което представителите на държавното управление в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт да бъдат задължени да поддържат увеличение на пенсиите с 11 % от 1 юли.

  " За " се оповестиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, само че защото останалите не участваха в гласуването, решение не беше признато. Мотивът на вносителите на решението е да се успокоят пенсионерите, че няма да бъдат ощетени. Част от депутатите дефинираха съвещанието като безсмислено ", защото надзорният орган към този момент взе решение за нарастване с този % още на 14 май.

Социална комисия се събра преди плануваното за на следващия ден изключително съвещание на Народното събрание поради напрежението, което породи по отношение на идното нарастване на пенсиите от 1-ви юли. 

В Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2024 година е заложено осъвременяването на пенсиите да е с 11% по " Швейцарското предписание ", само че експертните сметки на Националния застрахователен институт демонстрираха, че поради по-ниската регистрирана инфлация покачването би трябвало да е с 10% по тази формула. В последна сметка Надзорният съвет на Национален осигурителен институт взе решение покачването да е с 11%.

Заместник-социалният министър Лазар Лазаров акцентира пред депутатите: 

" Няма законов механизъм, няма инструмент, посредством който тези средства, които са гласувани в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, да бъдат спестени, да бъдат пренасочени, да бъдат изразходвани за други цели или изтъквам - " да бъдат откраднати ". Винаги е работил правилото - " кое е по-благоприятно за пенсионерите ". 

Подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова съобщи, че специалистите на института са длъжни да статистическите отчетни данни:

" Единствено и единствено в правото на членовете на Надзорния съвет и на министъра на труда и обществената политика е да създадат съответните диспути, да се съобразят и да реализират равнопоставеност сред лицата, които ще получат останалите размери на пенсиите, залегнали в плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване и да внесат и вземат решение за 11% осъвременяване ". 

Председателят на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт и заместник-председател на Българската стопанска камара Мария Минчева прикани депутатите да почитат спазването на законите: 

" Надзорният съвет на Национален осигурителен институт е орган, който е трипартитен, т.е. състои от еднакъв брой представители на страната, работодатели и синдикати. За да се вземе каквото и да било решение в надзора на Национален осигурителен институт би трябвало да имате цялата квота на страната плюс един глас. Предпоставянето на това по какъв начин ще гласоподава надзора с взимане на решения в Народното събрание провокира едно безпокойство, че органите в тази страна нямат никакво значение ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР