Цената на златото днес, 20 май, скочи с 1,4% -

...
Цената на златото днес, 20 май, скочи с 1,4% -
Коментари Харесай

Как се влияят цените на златото и петрола от гибелта на иранския президент

Цената на златото през днешния ден, 20 май, скочи с 1,4% - до исторически връх от 2450 $ за тройунция. Това написа Bloomberg, като отбелязва, че индикаторът надвишава предходния връх в границите на деня, реализиран през април.

По думите на представител на управлението на рафинерията ABC в Сидни, Никълъс Фрапел, ралито на златото е било подтикнато от новините, свързани с несигурността към злополуката на хеликоптера на иранския президент – и както стана ясно тази заран – приключила трагично, с гибелта на президента.
 Новият максимален задграничен вложител в Иран е Русия
Новият максимален задграничен вложител в Иран е страна от БРИКС

Товарооборотът сред двете страни за 2023 година е достигнал съвсем 5 милиарда $

В материала организацията показва, че за ръстта на благородния метал в последно време способства и възходящият оптимизъм, че Федералният запас (ФЕД) на Съединени американски щати ще стартира да облекчава паричната си политика през 2024 година От значение е и повишаването на геополитическото напрежение в Близкия изток.

Поскъпването на благородния метал, в допълнение към горепосочените фактори, се дължи и на огромното му търсене от огромните централни банки, което, съгласно някои специалисти, е обвързвано с " наклонността към дедоларизация на златото-валутните запаси на доста централни банки провокирана от несъразмерния държавен дълг на Съединени американски щати ".
 Снимка 265991
Източник:

Цените на петрола

Цените на петрола може леко да се покачат на фона на новината за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси, само че повишаването ще е кратковременно, счита Игор Юшков, специалист от Финансовия университет и Фонда за национална енергийна сигурност, чието мнение цитира РИА Новости.

" Общо взето, даже през днешния ден към този момент още няма някакво очевидно покачване на цените ", отбелязва специалистът. Той изяснява, че доста влияние върху цените на петрола (в посока нагоре) би могло да има, при положение на ескалация на спора в Близкия изток, в случай че бъде открито вероятно присъединяване на " трети сили " в злополуката на хеликоптера на президента Раиси.

Сега фючърсите с доставка през юли се търгуват към 84 $ за барел, добавяйки символичните 0,05%. Както написа Bloomberg, " към този момент няма никакви индикации, че случаят ще докара до спиране на доставките на нефт ".

По-рано през днешния ден стана известно за гибелта на всички пасажери на президентския хеликоптер, връщащ се от Азербайджан, където Раиси и азербайджанският му сътрудник Илхам Алиев участваха в церемонията по откриването на хидроенергийния комплекс " Гиз Галаси ". На фона на тази информация Техеранската фондова борса прекрати работа.
 Каква ще стане цената на петрола при положение на ответен удар на Израел към Иран
Каква ще стане цената на петрола при положение на ответен удар на Израел към Иран

През Ормузкия проток се правят към една пета от доставките на нефт по вода в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР