Европа бие тревога за инциденти, координирани от руските разузнавателни служби,

...
Европа бие тревога за инциденти, координирани от руските разузнавателни служби,
Коментари Харесай

Bloomberg: Русия изпраща ескадрони на смъртта в Европа за саботажи и атаки

Европа бие паника за произшествия, координирани от съветските разследващи служби, оповестява Bloomberg, представена от " Фокус ".

Ръката на съветското военно разузнаване – Главното разследващо ръководство (ГРУ) - най-вероятно стои зад серия от все по-очевидни, чести и координирани произшествия на цялата територия на Стария континент, акцентира организацията, като се базира на публични лица,

Отбелязва се, че в Германия двама обвинени, наети от съветското разузнаване да нападат военни бази, са пристигнали в страната като младежи. В Естония младежи с престъпно досие са били вербувани посредством Telegram да извършат вандалски дейности против автомобил на министър и национални монументи – освен това против непретенциозно възнаграждение.

На други места в Европа държавните чиновници се поучават да вземат защитни ограничения, с цел да избегнат нараснал риск от принуждение от подкрепяни от Русия нарушители. От Берлин до Вилнюс държавните управления са изправени пред възходяща опасност от спонсорирани от Русия актове на бойкот и принудително заплашване в страните от НАТО преди изборите за Европейски парламент. Те, дружно с решителна акция за дезинформация, са предопределени да тестват силата на поддръжката за Украйна на континента.

" Безочливостта на глобените от Кремъл дейности - години след отравянето в Солсбъри, което съгласно Англия евентуално е било поръчано от съветския президент Владимир Путин, и убийствата в Тиргартен в Берлин - накара един почитан чиновник да заключи, че Москва към този момент не се интересува, че може да бъде разобличена в осъществяване на враждебни дейности и е минала от по-фини форми на прикрит шпионаж към откровена грубост против западни цели “, написа организацията.

Британец ще се яви в съда в петък в Лондон, упрекнат в подпалването на обвързван с Украйна склад в Източен Лондон. В отговор Англия експулсира един от висшите дипломати на Русия като част от отговора на дейностите на Москва. В Полша прокурорите арестуваха мъж, който упрекнаха в събиране на информация за летище, служещо като съществена междинна спирка за чиновници, пътуващи до и от Украйна, по съмнение в подкрепяне на съветски скрит план за убийството на президента на страната Володимир Зеленски.

Един европейски чиновник добавя, че няколко случая в Европа са били част от координирана от ГРУ интервенция. Освен това сходни акции са извършени в разнообразни столици.

Полският външен министър Радослав Сикорски неотдавна съобщи, че " Русия изпраща ескадрони на гибелта в Европа от доста години ".

" Имахме терорист, вербуван от Русия, който се опита да извърши терористична офанзива в Полша преди няколко месеца и съм сигурен, че се пробват да създадат това в други страни ", увери той.

По своята настъпателност, способи и мащаб, подкрепяните от Русия офанзиви съставляват нова опасност от Кремъл и публични лица споделят, че неотдавнашната вълна от офанзиви има обща нишка: те постоянно включват локални поданици, наети най-вече посредством интернет медиатори, с цел да нанасят удари по цели на Запад или изпълнявайки други " нездравословни “ задания по разпореждане на Москва, акцентира медията.

Според публично лице е доста евентуално тази тактика, ориентирана против цяла Европа, да е била утвърдена на най-високо равнище в Москва. Според различен източник Русия има преднамерена тактика да саботира помощта за Украйна в цяла Европа и да набира локални поданици, с цел да подкрепят нейните старания. По-специално литовското разузнаване предизвести тази седмица, че Русия се пробва да вербува жители на балтийските страни за осъществяване на провокации или офанзиви.

" За тази цел обществените платформи все по-често се употребяват за издание на реклами, търсещи хора, искащи да шпионират против заплащане, да снимат инфраструктурата на военни уреди от стратегическо значение, да събират данни за лица и да правят бойкот или вандализъм ", предизвести разузнаването на Литва.

Не единствено балтийските страни бият паника. Миналия месец двама души бяха задържани в Германия за обмисляне на " вероятни саботажни дейности " против военни и индустриални цели, в това число американски уреди. Например против американската военна база в Графенвьор, където украински бойци се образоват на танкове Abrams.

" Опасността е изключително висока за страните с комунистическо минало или които в миналото са били част от Съветския съюз, защото те употребяват съветски медии и са най-податливи на антиукраинска и антиевропейска агитация ", добави източникът от Висшия съвет за защита на Румъния. Докладът му предизвестява за допустимо навлизане на съветски шпиони, представящи се за " украински бежанци " или даже за вероятен бойкот на боен превоз за Украйна, написа Bloomberg.

Русия се пробва да употребява силата си, като в същото време заобикаля възмездие или незабавни контрамерки, изяснява Тея Тииликайнен, шеф на Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР