Разходите за пенсии, които през 2023 година достигнаха 10,4% от

...
Разходите за пенсии, които през 2023 година достигнаха 10,4% от
Коментари Харесай

Разходите за пенсии ще започнат да намаляват след 2026 г.

Разходите за пенсии, които през 2023 година доближиха 10,4% от Брутният вътрешен продукт, няма да порастват безкрайно във времето и след постигане на пикова стойност в идващите две години, ще стартират да понижават. При изискванията на настоящата пенсионна политика пикът ще бъде доближат през 2026 година, когато заплащанията по това перо ще доближат 11,3% от Брутният вътрешен продукт. След този връх разноските за пенсии ще стартират да понижават и ще стигнат до най-ниска стойност през 2042 година, след което още веднъж леко ще стартират да порастват.

Това демонстрира анализът на дълготрайните бюджетни вероятности с регистрирано влияние на застаряването на популацията, включен като част от утвърдената от кабинета конвергентна стратегия за интервала 2024-2027 година Както " Сега " писа, тази конвергентна стратегия е последната, която България готви, поради идна промяна в рамката за икономическо ръководство на Европейски Съюз.

За понижаване на разноските за пенсии след 2026 година въздействие ще оказват няколко фактора, се акцентира в разбора. Броят на пенсионерите ще понижава и по демографски аргументи, и поради по-строгите условия за придобиване право на пенсия. Успоредно с това междинният застрахователен приход ще изпреварва като растеж междинната пенсия поради механизма, който се ползва за осъвременяване на пенсиите. Разходите ще понижават и поради общото понижаване на пенсиите на лицата, които са се осигурявали и във втори дирек. Тенденцията надолу ще продължи до интервала 2042-2050 година, когато заплащанията по това перо ще доближат най-ниско равнище от 9%, след което се чака растеж до 9,6% в края на проучвания интервал – 2070 г.

Политиката в последните години на изпреварващо увеличение на пенсиите са довели до по-адекватен коефициент на заменяне на прихода (съотношението на междинната пенсия за трудова активност към междинния застрахователен приход на обезпечените лица за съответната година). От 38,8% през 2019 година брутният коефициент доближава 54,3%  през 2023 година Очаква се в идващите няколко години той да продължи да пораства до 56-57%. В дълготраен проект коефициентът на заменяне на прихода още веднъж е плануван да падне на равнище от към 40% поради резултата от намаляването на главната пенсия около обезпечаването във втори дирек.

" Намалението в размера на пенсиите от първия дирек, отпуснати на дамите, родени при започване на 1960 година, които получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст през 2023 година, е към 10.0 на 100. Този % ще нараства, достигайки до към 25 на 100 за пенсиите, отпуснати след 2050 година, защото целият застрахователен стаж на лицата, които ще се пенсионират тогава, ще обгръща интервали след 2001 година с обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд ", се акцентира в разбора. За понижаване на коефициента на заменяне на прихода способства и настоящото предписание за осъвременяването им с %, еднакъв на сбора от 50% от повишаването на осигурителния приход и 50% от хармонизирания показател на потребителските цени през миналата календарна година.

Пенсионната система ще се сблъска със съществени проблеми поради демографските трендове. Населението понижава и редом с това застарява. Очаква се това да докара до повишаване на коефициента на възрастова взаимозависимост. През 2023 година на 100 лица сред 15 и 64 година са съответствали 34 лица на възраст над 65 година, чака се през 2070 година броят на възрастните да нарасне до 54 на 100 лица. Делът на популацията в трудоспособна възраст ще понижава от към 64% до 57% в края на интервала.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР