Вчерашното решение на централната банка на Великобритания да запази основния

...
Вчерашното решение на централната банка на Великобритания да запази основния
Коментари Харесай

Накъде ще вървят лихвите

Вчерашното решение на централната банка на Англия да резервира главния лихвен % неизменен на 16-годишен връх от 5,25 %, повдига въпроса дали стягането на паричната политика в Европа не е завършило.

Очаква се първото понижение на лихвите на Острова да стане през август.

В България картината се разграничава от тази в останалите страни. Някои анализатори и пазарни участници чакат цената на кредитирането да се увеличи, изключително предвид на обстановката на пазара на недвижими парцели. Не е ясно обаче по какъв начин вероятността за влизане в еврозоната би могла да повлияе върху такова развиване.

В началото на май Българската национална банка разгласи главен лихвен % от 3,78 %. Българска народна банка не го дефинира, а го пресмята въз основа на данни от банковия пазар. В предходни интервали сходна е била цената на ОЛП при започване на 2009 година, когато индикаторът вървеше надолу и към средата на предкризисната 2007 година.

Минималните наложителни запаси (МЗР) на банките остават на равнище от 12 %.

Пазарите чакат към три понижения на главния лихвен % през тази година в еврозоната, напомня Ройтерс в обзорна публикация за трендовете в паричната политика по света. Средната инфлация в 20-те страни членки на Европейски Съюз, употребяващи еврото, е покрай задачата от 2 %, на фона на болнав напредък. Прогнозите са, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали цената на кредитирането на съвещанието си през юни във Франкфурт.

„ Европейските централни банки също по този начин се приготвят да се разграничат от Федералния запас на Съединени американски щати, намалявайки лихвените проценти през идващите месеци, залагайки на това, че инфлацията ще се окаже по-малко упорита, в сравнение с в Съединени американски щати, където търсенето е по-силно “, разяснява английският „ Файненшъл таймс “.

Федералният запас на Съединени американски щати поддържа лихвен % в най-голямата международна стопанска система сред 5,25 % и 5,5 % от юли 2023 година насам. Някои чиновници на Фед са удостоверили, че в последна сметка следва понижаване на лихвите. Първи сходен ход се чака през септември, показва Ройтерс.

Още през март Швейцарската национална банка (SNB) изненадващо намали главния си лихвен % с четвърт пункт до 1,5 %. Пазарът чака Швейцария да понижи лихвите и през юни.

В сряда централната банка на Швеция Riksbank също намали лихвения % за заемните средства от 4 % на 3,75 %. Банката разгласи, че ще продължи с този курс, в случай че инфлацията в страната продължава да бъде умерена.

На 3 май Централната банка на Норвегия (Norges Bank) резервира цената на кредитирането от 4,5 % и предизвести, че е допустимо тя да остане на това равнище " по-дълго, в сравнение с преди се е считало ". Икономиката в скандинавската страна остава мощна, а базовата инфлация е на равнище от 4,5 %, доста надхвърляйки задачата от 2 %.

Намаление на лихвите се очакваше през септември, само че прогнозите все още са, че смяна няма да има преди декември или даже преди началото на идната година.

През март Японската централна банка (BoJ) увеличи лихвените проценти от отрицателната територия, на която те се намираха с първо нарастване от 17 години насам. Това докара до ново 34-годишно дъно за йената и до намесата на държавното управление на Япония, което поддържа валутата си.

Гуверньорът на централната банка Казуо Уеда разгласи, че регулаторът може да предприеме дейности, в случай че слабата йена докара до растеж на инфлацията.

През март инфлацията в Канада се увеличи до 2,9 %. Увеличението на популацията подтиква стопанската система, разяснява Ройтерс. Участниците на пазара виждат към 60 % късмет на намаляване на лихвите през юни.

Във вторник Резервната банка на Австралия (RBA) резервира цената на кредитирането на 12-годишния връх от 4,35 %. Не се планува тя да бъде понижена през 2024 година поради прогнозите за по-висока инфлация и идни данъчни облекчения през юли. Същевременно пазарите на фючърси правят оценка като слаба вероятността за растеж на лихвите през август.

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) разгласи тази седмица, че инфлацията в Нова Зеландия, която е на равнище от 4 %, евентуално ще остане над задачата на централната банка, избрана сред 1 % и 3 %. Инвеститорите, от своя страна, не чакат по-ниски лихви преди октомври или ноември.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР