Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от близо

...
Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от близо
Коментари Харесай

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Англия набъбна с най-бързия си ритъм от близо три години през първото тримесечие на 2024 година, поставяйки завършек на плитката криза, в която навлезе през втората половина на предходната година, осведоми Ройтерс.

Данните на службата за национална статистика демонстрират, че брутният вътрешен артикул на страната се е нараснал с 0,6% през трите месеца до март, най-силният напредък от четвъртото тримесечие на 2021 година, когато се е повишил с 1,5%.

Няма подозрение, че бяха сложни няколко години, само че днешните данни за напредък са доказателство, че стопанската система се връща към цялостно здраве за първи път след пандемията, означи финансовият министър Джереми Хънт.

Централната банка, която задържа лихвените проценти на 16-годишен връх, предвижда тримесечен растеж от 0,4% за първото тримесечие на тази година и по-слаб растеж от 0,2% за второто тримесечие.

На месечна база стопанската система набъбна с 0,4% през март, отразявайки силата на търговията на дребно, публичния превоз, превоза и опазването на здравето - частично заради по-малкото стачки в обществения бранш. Брутният вътрешен продукт през март е с 0,7% по-висок в съпоставяне със същото време през миналата година.

Въпреки това Англия към момента има едно от най-бавните възобновявания от резултатите на пандемията от ковид.

В края на първото тримесечие на 2024 година стопанската система на страната беше единствено с 1,7% по-голяма от равнището си в края на 2019 година, преди пандемията.
 Британската стопанска система излиза от рецесията
Британската стопанска система излиза от рецесията

Все отново Брутният вътрешен продукт остава по-нисък от юли предходната година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР