Рандал Мънроу, автор на уебкомиксите Xkcd и популяризатор на науката,

...
Рандал Мънроу, автор на уебкомиксите Xkcd и популяризатор на науката,
Коментари Харесай

Можете да обгорите пържола, като я пуснете от Космоса, но не и да я сготвите

Рандал Мънроу, създател на уебкомиксите Xkcd и популяризатор на науката, е написал две книги, които дават отговор на " неуместни хипотетични въпроси ". Един от най-необичайните, прегледани в първата, е следният - " От каква височина би трябвало да се пусне пържола, с цел да се сготви, когато падне на земята? ". Мънроу дава много обстоен отговор, само че също по този начин акцентира, че ще е нужен лабораторен опит, с цел да се ревизира неговото " диво съмнение ". Е, в този момент този опит е изработен - и има снимков материал!

Въпросът на Алекс Лахи се основава на обстоятелството, че обект, който се движи с висока скорост през атмосферата, ще изпита голямо нагряване заради компресията на въздуха в предния му край. Така че допустимо ли е да се подготви пържола по този метод? Е, не напълно. Да, температурата е висока, само че методът на готвене – ужасяващ.

Да вземем метеоритите да вземем за пример. Външните им пластове се нагряват и изгарят, тъй че това, което в действителност доближава до земята, е студено. Същото нещо се случва и с пържолата. Мънроу изрича хипотезата, че външните пластове ще се нагорещят и ще бъдат откъснати с висока скорост. При пържола, която лети със скорост Мах 5 - пет пъти по-висока от скоростта на звука - компресията ще я запече и смачка, само че вътрешността ще остане сурова.

" За задачите на тази симулация одобрявам, че при по-ниски скорости някакъв тип разпространяване на вихъра основава обръщащо се тумбесто тяло, до момента в който при хиперзвукови скорости то се смачква в полустабилна сфероидна форма. Това обаче не е нищо повече от самоуверено съмнение. Ако някой вкара пържола в хиперзвуков въздушен тунел, с цел да получи по-добри данни по този въпрос, апелирам, изпратете ми видеото - написа Мънроу в отговора.

споделя се, че някой е направил тъкмо това. Том Фишър и Томас Рийс изследват хиперзвуковия топлообмен в университета в Манчестър, Англия, и вземат решение да проведат опита. Те употребяват " 21-дневно отлежала говежда пържола " от английската верига супермаркети Sainsbury и я слагат във въздушен тунел при скорост Мах 5.

Приблизителното пресмятане на Мънроу за свитостта не е било прекомерно неправилно и то може да се види ясно на фотосите на хиперзвуковите ветрове. Термокамерите демонстрират по какъв начин външната част на пържолата в действителност се изпича и издува, до момента в който вътрешността остава студена.

Винаги е хубаво, когато опитите съответстват с теориите.

Източник: IFLscience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР