Рали Дакар е състезание, което тества способностите на пилотите до

...
Рали Дакар е състезание, което тества способностите на пилотите до
Коментари Харесай

10-те най-щури машини в историята на рали Дакар: спечелени басове, пържени картофи и още куриози

Рали Дакар е съревнование, което тества качествата на водачите до краен лимит. Това са хиляди спортни километри, високи температури, които надалеч не оказват помощ, и пустиня, в която е елементарно само да се изгубиш. Нормално, най-талантливите и способни водачи получават и най-мощните машини. Но какво остава за тези, които би трябвало да изминат към 10 000 километра със... скутер? Той надалеч не е единствената щура машина, с която запалянковците започват на рали Дакар.

Vespa P200E scooter



През 1980 година, по време на второто издание на рали Дакар, четири ексцентрични персони ръководят Vespa P200E scooter наред с мощните мотоциклети на Yamaha и BMW. Вярвате или не, двама от тях съумяват да финишират в столицата на Сенегал... макар че надпреварата е свършило.

Pit bike



През 2009 година чехът Иво Кастан се въодушевява от състезателите с Vespa и взе участие на рали Дакар с джобен размер мотор, основан от елементи на Honda XL200. Машината има едвам 146-кубиков мотор, 14-инчови гуми и тежи 180 кг дружно с водача. Да, той не съумява да стигне до финала, само че въпреки всичко приключва някои стадии.

The Titan




Огромният Titan е един от най-интересните ексерименти, на които ставаме очевидци на Дакар. Детето знамение на шефа на Audi Sport Емилио Радаели е с Audi 3.0 V6 TDI мотор с два туброкомпресора и с цилиндрично шаси, основано в Пиемонт. То развива до 300 кс и 650 Нм въртящ миг. За страдание, The Titan приключва единствено първия стадий на рали Дакар през 2015 година преди да стартират техническите му проблеми. Първият от тях е поправен, само че единствено след 20 километра машината още веднъж стопира и този път екипът се отхвърля.

Renault 4




Двама братя имат малко повече шанс и приключват на пето място с Renault 4 на най-първото съревнование в историята на Дакар през 1979 година, когато класирането към момента е едно за всичките категории – коли, мотоциклети и камиони. Те обаче не се задоволяват с това и на идната година приключват с две места по-напред.

Fiat Campagnola




Годината още веднъж е 1979, а цели седем водачи се доверяват на Fiat Campagnola. Четирима от тях остават едвам на 30 километра от крайната цел, а един от екипите е подложен на седмо място в комплексното класиране.

Rolls-Royce Corniche




За Rolls-Royce се приказва в мъжки жанр. Той откри място и когато открихме 11-те най-нестандартни рали коли въобще, тъй че няма по какъв начин да не откри място и тук. През 1981 година Тиери де Монтож се хваща на бас със свои другари, че е кадърен да се състезава на рали Дакар със своя първокласен Rolls-Royce Corniche. Разбира се, автомобилът се приспособява към изискванията, които пустинята дава. Тиери и приятелите му основават особено купе, което тежи единствено 80 кг и прибавят 4WD система от Toyota. За страдание, екипът е дисквалифициран, откакто е заловен да прави противозаконни ремонти по автомобила. Под въздействието на алкохола или не Rolls-Royce Corniche попада на Дакар и дисквалифициран или не, басът не е изгубен.

Jules II Proto

На Тиери очевидно му доставя наслаждение това предизвикателство и през 1984 година още веднъж излиза на сцената, само че този път по-подготвен. И въпреки всичко, какъв брой да е квалифициран човек, решил, че може да взе участие на рали Дакар с Rolls-Royce? Три години по-късно той търси победа на Jules II Proto с шест гуми и 3.5-литров Chevrolet V8 мотор. Името на автомобила идва от парфюма на Christian Dior, който е и спонсор. След нов обещаващ старт обаче Тиери би трябвало да се откаже откакто неговото шаси се чупи на третия стадий.

Porsche 959




Porsche са едни от най-труднопобедимите съперници на асфалт. Извън него обаче не са от най-известните, до момента в който през 1984 година не покоряват и рали Дакар с 911SC, което е модифицирано към изискванията на Африка. Истината е, че това е изненада даже за Porsche. Окрилени от триумфа си, на идната година те вземат участие с три екипа, каращи Porsche 959, само че без извършени предварителни проби се провалят в ранните стадии на надпреварата. На идната година обаче те още веднъж са първи, че даже и втори. Окупирането на първите две места значи доста за Porsche, а обстоятелството, че от всичките 488 стартирали състезатели на финала се събират единствено 67, остава в историята.

Citröen 2CV



Едни от най-амбициозните участници на рали Дакар се допряха до изданието през 2007 година. Те се заемат по работата върху Citröen 2CV, взел участие през 1963 година. Техните старания стигат до 100-те конски сили на автомобила и до третия стадий на надпреварата.

Chip van




Наградата за най-странен автомобил на Дакар е редно да отиде при белгиеца Ерв Диерс, чиято задница на машината е употребена за пържене на картофи. Автомобилът в действителност е Toyota, относително приспособена за рали Дакар. Когато екипът се прибира в бивака след първия стадий, водачът и навигаторът му вършат вечеря, изпържвайки 7 кг картофи. Да, финишират.

Снимки: Red Bull
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР