Ръководството на прокуратурата категорично се противопоставя на опитите за обвързване

...
Ръководството на прокуратурата категорично се противопоставя на опитите за обвързване
Коментари Харесай

Прокуратурата: Не се търси решение на проблемите, целта е отстраняване на Иван Гешев

Ръководството на прокуратурата изрично се опълчва на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функционалностите на държавното обвиняване и фигурата на основния прокурор. Свидетели сме на изявления на политици, които имат за цел да внушат, че развиването и просперитетът на България са в директна взаимозависимост от личността на основния прокурор. Вместо да се търсят решения на действителни проблеми, фокусът се измества към основния прокурор. Планът за възобновяване по никакъв метод не е привързан с това, задачата е манипулиране на публичното мнение за премахване на сегашния основен прокурор и преодоляването на прокуратурата. Това обявиха от управлението на прокуратурата на брифинг пред медии.

Според държавното обвиняване, въвеждането в Плана на ограничения, обвързвана с промени със правосъдната власт, е по експлицитното гледище на служебния кабинет, а не на Европейската комисия. Твърди се, че България ще загуби милиарди евро поради неналичието на отчетност и отговорност и на основния прокурор, както и че европейските институции, с цел да одобрят националния проект, изискват ограничения в тази тенденция.

" Задължени сме да разбираем, че Механизмът за възобновяване е главният дирек на Плана за възобновяване на Европа, който обезпечава финансова поддръжка за страните от Европейски Съюз, за намаляване на обществените и стопански последици от рецесията с COVID-19 ", сподели зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

Според управлението на прокуратурата, въпреки проектите на страните членки да подлежат на оценка от Европейски Съюз, европейските институции не могат да слагат условия за съответни ограничения и да се намесват във вътрешнодържавни процеси.

" В този смисъл безусловно несъстоятелни са внушенията за изключителната нужда от промени в прокуратурата и в частност отчетността на основния прокурор. Очевидно е, че сходни ограничения няма по какъв начин да стоят в основата на общественото и икономическото възобновяване на България, не изискват финансиране и не могат да са условия от Европейска комисия. Ясно е, че изказванията на централните органи на изпълнителната власт целят да обслужат политически ползи и да генерират отрицателно отношение към прокуратура и основния прокурор ", добави Филипова.

По думите й, факт е, че мненията при последното връщане на Плана от 15 октомври и допълненията от 17 - 19 ноември са главно ориентирани към предложенията, изискващи финансиране, и тези, свързани със здравната промяна.

" Не европейските ни сътрудници изискат, а служебното ни държавно управление е предложило промени в Прокуратурата на България и фигурата на основния прокурор, подбудени не от нужда, а от съответната персона, заемаща длъжността ", безапелационна бе Красимира Филипова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР