Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излезе

...
Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излезе
Коментари Харесай

Учени недоволстват срещу прехвърлянето на НИМХ към МОСВ

Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излезе с намерено писмо до министър-председателя Кирил Петков.

Поводът е прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) . Учените изрично се опълчват на това деяние. Те не са били известени за това, нито пък някой е потърсил тяхното мнение по въпроса.

Писмото е подписано от 97% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология.

Отчетите за последните три години от както Института по метеорология и хидрология мина от Българска академия на науките към МОН демонстрират доста усъвършенстване на всички действия.

" Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да " извади " една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули? Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента ", питат от института.

В допълнение учените декларират, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност се лишава опцията на института за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии . Така се лишава и опцията за приемане на средства по тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР