Ръководството на Държавната консолидационна компания сменя борда на дъщерното си

...
Ръководството на Държавната консолидационна компания сменя борда на дъщерното си
Коментари Харесай

Уволнения във ВМЗ-Сопот: заради загуби и тайни продажби на имоти

Ръководството на Държавната консолидационна компания сменя борда на дъщерното си държавното дружество за произвеждане на муниции „ Вазовски машиностроителни фабрики “ в Сопот. Това заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Причините за смяната на управителния ръб на ВМЗ-Сопот са три: влошено финансово положение, отвод да се заплати държавен дял и ликвидация на имущество без да е известено управлението на ДКК, уточни Нинова.

Първата причина за рокадите е влошеното финансово положение на предприятието - по думите на Нинова, то приключва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лв. облага, само че първото тримесечие на 2022 година, осъществя загуба в размер на 1 млн. лева

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните сдружения да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 година до 30 април 2022 година, само че управлението на ВМЗ-Сопот отхвърля да го направи: " Въпреки многократните писма, изпратени от управлението на ДКК до ВМЗ-Сопот, управлението отхвърля да заплати държавния дял до този миг ", сподели Нинова и добави, че има писмения отговор за този отвод.

Третата причина, която Нинова уточни, е, че няма да разреши държавни сдружения да се разпродават. Ръководството на ВМЗ-Сопот е почнало да продава обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ, измежду които очивна база „ Чевира “ в Старосел, община Хисаря, хотел в Сопот, здания, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново и други Продажбите са спрени, откакто ДКК схваща за дейностите на дъщерното си сдружение и неговото управление.

" Ръководството на ВМЗ-Сопот зад тила на принципала на ДКК и зад моя тил, като министър и принципал, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ. Научаваме инцидентно за тази продажба ", сподели Нинова.

„ Ще потвърдим, че държавните предприятия могат да се ръководят професионално, умело и с грижа за служащите. И който не дава отговор на тези условия - ще би трябвало да се разделяме “, сподели Нинова.

Вицепремиерът дефинира членовете на новото управление като „ експерти “ и „ честни хора “. Ето кои са те:

Иван Иванов - досегашният регионален шеф на София-Област и някогашен зам.-министър на защитата. Иванов е приключил Военната академия „ Георги Стойков Раковски “ в София, компетентност „ Земна артилерия и ракетни войски “. Той е магистър по Обслужване и ремонт на електронноизчислителни машини " ". Преминал през образование за ръководство на рецесии и спешни обстановки в Германия, както и образование за ръководство на ресурсите на защитата и организационните запаси, още веднъж в Германия, уточни Нинова.

Мариян Йовчев – дълготраен чиновник и шеф в " ТЕРЕМ ", машинен инженер-конструктор. Йовчев е приключил компетентност „ Военна стопанска система “ във ВВУ „ Георги Бенковски “ – гр. Долна Митрополия.

Камен Шаралиев - все още шеф директор „ Инструментално произвеждане и ексцентрично съоръжение “ във ВМЗ-Сопот. Завършил е Технически университет – София, компетентност " Електроника и автоматика ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР