Ръководството на Александровска болница отстрани от длъжност началника на клиниката

...
Ръководството на Александровска болница отстрани от длъжност началника на клиниката
Коментари Харесай

Отстраниха началника на хирургия в Александровска след разследване за дарен от пациентка апартамент

Ръководството на Александровска болница в профил от служба началника на клиниката по хирургия доцент доктор Манол Соколов, заяви пресцентърът на лечебното заведение, представен от. Той няма да бъде на поста си, до момента в който завърши оповестената от прокуратурата инспекция, почнала след медийно следствие за това, че е приел жилище като подаяние от стара пациентка.

Случаят, въпреки и с темперамент на частни дарителски връзки сред жители, визира връзките " лекар-пациент ", където лекарят е чиновник на болничното заведение, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в общественото пространство, се споделя в известието за отстраняването на лекаря.

До инспекцията се стигна след репортаж на NOVA, в който се разказваше за пенсионираната лекарка от болничното заведение в Перник Лидия Чакърова, която приживе е дарила две жилища в влиятелни столични региони на свои по-млади сътрудници, един от които е доктор Соколов, пипомня “Дневник ”.

Роднини на умрялата са подали сигнал в медията, тъй като не са били известени за гибелта ѝ, нито са дали единодушие тя да бъде кремирана, както е било направено. Пред NOVA доктор Соколов отхвърля да дава пояснения. Другата дарена лекарка изяснява, че се е грижила за старата жена и че я е лекувала безплатно. В репортажа се споделя обаче, че смъртният акт е публикуван от доктор, който живее на фамилни начала с приелата дарението.

Ръководството на Александровска болница е разпоредило инспекция за определяне дали дарителката доктор Лидия Чакърова е постъпвала в миналото като пациент.

" Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, защото основава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в персонални взаимоотношения с тях отвън лечебните заведения. Това крие риск да бъде разрушено доверието " лекар-пациент " и по този мотив управлението на университетската болница отстранява доцент доктор Манол Соколов до привършване на следствието по случая ", се споделя в известието на лечебното заведение.

Според управлението е прекомерно неприятно, " че се слага под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият честен и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки персоналното улеснение, полза и личен интерес в интерес на болния ". То показва очакване " сътрудника персонално и обществено да даде пояснения по какъв начин частните му взаимоотношения, в това число и като доктор, с дарилата го собственичка, се свързват сега отрицателно с името на болничното заведение ни ".

Случаят беше употребен и за политически офанзиви. Бившият шеф на Александровска, а в този момент народен представител от ГЕРБ и ръководител на здравната комисия в Народното събрание доктор Костадин Ангелов написа във Facebook профила си, че съветникът по здравни въпроси на премиера Николай Денков е в близки връзки с доцент Соколов. " Любопитно ми е каква ще бъде позицията на министър-председателя Денков ", написа Ангелов.

Съветникът на премиера д-.р Петър Грибнев отговори също във Facebook, че намеците на Ангелов са неуместни, още повече че тримата със Соколов и Ангелов са сътрудници от една болница, и тримата са били специализанти във Втора хирургия и дълго време са работили дружно. “Дори сътрудника има повече изявления дружно с ръководителя на здравна комисия в научни списания ”, отбелязва Грибнев и прибавя, че " същия сътрудник го познаваме освен ние, само че и множеството хирурзи от Втора хирургия ".

" Решенията на мои сътрудници, които касаят персоналния им живот, не са ме вълнували в никакъв случай. Това, което видяхме в репортажа, касае персонални решения на съответни хора. Случаят, в който се пробват да ме намесят, не е от компетенциите нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерския съвет " дава отговор доктор Грибнев. Той изяснява политическата офанзива против себе си и държавното управление с опит за отклонение на зародилите въпроси към ръководителя на здравната комисия, откакто в Закона за публичните поръчки беше признато разпоредбите им да не важат за частните лечебни заведения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР