Ръководителите на НАТО и Европейската комисия отлетяха в петък до

...
Ръководителите на НАТО и Европейската комисия отлетяха в петък до
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Цените на газа паднаха, когато се отделихме заедно от Русия

Ръководителите на НАТО и Европейската комисия отлетяха в петък до платформа в Северно море, с цел да обсъдят сигурността на доставките и инфраструктурата, посещаване, което акцентира смисъла на Норвегия за доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна, оповестява.

Платформата Troll A извлича газ от най-голямото газово находище в Норвегия. След спад в съветските потоци, скандинавската страна предходната година стана най-големият снабдител на газ за Европейски Съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за отбраната на инфраструктурата и доставките на газ за Европа с премиера Йонас Гар Стоере и основния изпълнителен шеф на Equinor Андерс Опедал.

Сигурността на норвежките петролни съоръжения беше нараснала след детонациите на тръбопроводите " Северен поток " на 26 септември в Балтийско море, като съдружниците от НАТО предоставиха военна поддръжка.

„ Енергийната инфраструктура на Норвегия е жизненоважна, само че уязвима заради размера си, включващ хиляди километри тръбопроводи, както и интернет и захранващи кабели ”, сподели Столтенберг пред кореспонденти на борда на Troll A.

„ Разбира се, не можем да защитим всеки метър от тази инфраструктура когато и да е “, сподели Столтенберг, облечен в блестящо жълт работен костюм и бял шлем.

„ Но това, което вършим, е, че засилихме обмена на разследваща информация и имаме по-внимателно наблюдаване на инфраструктурата. Увеличихме наличието си с повече военни качества. “

Докато той говореше, транспортен съд на немския флот, транспортен съд на норвежка брегова защита, норвежки боен хеликоптер и морски аероплан на НАТО патрулираха покрай платформата, ситуирана на към 65 км (40 мили) от брега.

„ Планът в този момент е да спортуваме повече и да можем да реагираме бързо, в случай че нещо се случи “, сподели Столтенберг.

„ Повишените цени на газа в Европа, които скочиха, откакто Русия спря да доставя сила, паднаха сега, когато Европейският съюз и неговите съдружници взеха решение да подхващат съответни ограничения за възстановяване на обстановката. В момента, в който действахме обединени, с цел да се дистанцираме от Русия, цените на газа паднаха “, сподели Фон дер Лайен по време на посещаване на норвежка газова платформа в Северно море.

„ Освен това през януари НАТО и Европейски Съюз сътвориха работна група за усилване на отбраната на сериозната инфраструктура в отговор на детонациите на Северен поток. Първото му съвещание се състоя в четвъртък ”, разяснява още фон дер Лайен.

Норвежката полицейска организация за сигурност съобщи през февруари, че Русия ще се стреми да събере повече разследваща информация за петролната и газовата инфраструктура на Норвегия като част от напъните за оказване на напън върху европейските енергийни доставки.

Само Troll покрива 11,3% от потреблението на газ в Европейски Съюз предходната година, съгласно оператора Equinor (EQNR.OL). Находището съставлява една трета от ежедневния норвежки експорт на газ за Европа.

Газът от Troll се насочва по водопровод към преработвателен цех на западното крайбрежие на Норвегия, преди да бъде ориентиран още веднъж към Европейския съюз и Англия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР