Ракията е традиционно българско алкохолно питие. Тя може да бъде

...
Ракията е традиционно българско алкохолно питие. Тя може да бъде
Коментари Харесай

Тънкости при приготвянето на греяна ракия

Ракията е обичайно българско алкохолно пиво. Тя може да бъде направена от най-различни плодове, зеленчуци, зърнени култури и огромна част от хората си я създават вкъщи. Добре позната е у нас, освен в чистия си вид, а също и като греяна.

Подобно на греяното вино, затоплената ракия се прави за да стопли организма ви и да „ изгони ” всички заболявания, които се появяват в резултат на студената зима.

Има доста разнообразни предписания за приготвянето й, само че без значение коя от тях ще си изберете, има няколко неща, които, с цел да стане добра ракията, би трябвало да се спазят.

1. Можете да извършите греяна ракия от всяка плодова ракия.

2. Използвате мед или захар, с цел да я извършите – зависи от персоналния ви усет.

3. Не прекалявайте с количеството подсладители, с цел да не я извършите доста сладка.

4. Независимо какво написа в рецептите, вие можете да сложите по-малко или повече подсладител, това няма да попречи на усета на ракията. В множеството предписания се предлага към 1 с.л за 200 г алкохол.

 Гроздова ракия

5. Предлаганите в някои предписания кори от лимон и портокал, както и карамфилчета, ще я създадат прекомерно ароматна. Съветът е по-добре първо да опитате по какъв начин ще ви се коства самата греяна ракия, а идващ път да добавяте аромати.

6. Едно от най-важните неща за греяната ракия – когато се постави на котлона, тя не трябва да завира, задоволително е единствено да се затопли. Когато забележите, че е пред завиране, започнете да разбърквате.

7. Слагате ракията в кафениче на котлона и добавяте меда или захарта, тъкмо сега преди да заври – би трябвало да отдръпнете джезвето от горещия котлон.

8. Сервира се в дебели порцеланови чашки – с цел да могат да устоят топлината, да не се пукнат.

9. Греяната ракия се подготвя директно преди да седнете на масата и се пие, до момента в който е гореща.

10. Не вдишвайте от парата, откакто един път сте я поднесли пред устата си – поради мощните изпарения, рискувате да се задавите.

11. Пие се на дребни глътки.

В общи линии, това е най-основното и най-ценното, с цел да съумеете да си извършите хубава греяна ракия. Не забравяйте, че поради високите си градуси, греяният алкохол ще ви опияни много по-бързо, в сравнение с в случай че я пиете с естествена температура.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР