Ракетата “Зенит излетя успешно на 8 ноември 2011 в 22:16

...
Ракетата “Зенит излетя успешно на 8 ноември 2011 в 22:16
Коментари Харесай

Русия се готви за предстоящото завръщане на “Фобос-Грунт”… Възможно ли е да се надяваме за завършек като на “Аполо 13”?

 Phobos-Grunt launches

Ракетата “Зенит ” излетя сполучливо на 8 ноември 2011 в 22:16 часа българско време, само че автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ” не съумя да напусне околоземна орбита и да се насочи към Марс. Photo credit: TsENKI

Според Дейвид Уормфлаш, астробиолог и началник на биологичния опит “Фобос-Лайф ”, подобен късмет действително съществува! За да се случи това би трябвало обаче “Фобос-Грунт ” да се завърне на суша, а не в океана. Спускаемата капсула от своя страна е основана да може да преживее твърдо приземяване – в действителност, самото завръщане от Фобос е било планувано да стане твърдо – без парашути. Така че съществува прочут, въпреки и най-малък късмет живите организми да бъдат избавени от бедстващата автоматизирана междупланетна станция.

Ако живите организми бъдат избавени, те ще бъдат изследвани. Резултатите от още един биологичен опит в околоземна орбита няма да бъде опитът на фантазиите, за който учените се надяваха. И въпреки всичко – измежду загубата на задача, в която доста учени и инженери вложиха своите фантазии, даже и мъничко научна изгода би имала голям смисъл, счита Уормфлаш.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР