Рафинираното брашно носи доста вреди дори за здравия организъм и

...
Рафинираното брашно носи доста вреди дори за здравия организъм и
Коментари Харесай

Могат ли смлените семена и ядки да заменят брашното

Рафинираното брашно носи много вреди даже за здравия организъм и по тази причина съветът е да се ограничи и по опция да се спре изцяло потреблението на храни от бяло рафинирано брашно. Какво обаче ще размени брашното?

Една от другите възможности са смлените ядки и семена. Възниква незабавно въпрос дали те са в положение да заменят изцяло брашното и в кои случаи би трябвало да се избират пред обичайното брашно.

Предимства на брашното от семена и ядки

 Накисване на семена и ядки Снимка: Илиана Първанова

Известно е към този момент, че ядките и семената са скъп източник на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини, на витамините Е и група B, минерали, като са застъпени всички значими от тях и фибри (растителни влакнини). Не съдържат захари, въглехидратите са в минимални количества, а количеството на протеините е умерено.

Фибрите, фитохимикалите и антиоксидантните съединения са в положителни количества в семената и ядките.

Не на последно място, стои и необикновено приятният им усет, който надалеч надминава този на обичайното брашно.

Брашно от ядки и семена елементарно се прави в домашни условия в блендера или кафемелачката, като това разрешава да се подготви тъкмо толкоз, колкото е належащо за плануванаъа рецепта.

Направени на брашно, ядките и семената могат да бъдат включени в разнообразни предписания, в които обичайно се употребява брашно. Те засищат като него, само че без глутена, който участва в рафинираните брашна. Подходяща храна са за хората, страдащи от разнообразни проблеми с храносмилателната система - язви, проблеми с простатата и други.

Недостатъци на брашното от семена и ядки

 Семена и ядки вместо брашно

Използването на ядки и семена вместо брашно има и някои дефекти, които също би трябвало да се вземат поради.

Знаем, че зехтинът, който също съдържа омега-3 мастни киселини, не би трябвало да се подлага на топлинна обработка, тъй като губи тази скъпа съставна част. Същото се отнася и за ядките и семената. Витамин B9, прочут като фолиева киселина, също се губи при печене.

Диетолозите предлагат затова смлените на брашно ядки и семена да се прибавят към млечните и млечно-киселите плодови каши, към киселото мляко и здравословни смутитата. Може да се прибавят под формата на тахан и песто, с цел да се запазят скъпите хранителни субстанции в тях.

Приготвянето на други предписания, включващи топлинна обработка, ще отнеме някои от скъпите съставки на по този начин полученото брашно, само че пък ще внесе многообразие в приготвената храна.

За тези, които страдат от разнообразни болести за храносмилателната система, нуждаят се от безглутеново хранене, желаят да смъкват непотребни насъбрани килограми или прецизно се придържат към здравословна диета, брашното от ядки и семена е отлична опция, която изцяло може да замести бялото рафинирано брашно.

При всички останали случаи това е опция за многообразие в храненето.

Вижте за какво да накисвате семената и ядките.

Важно е и да знаете кои са безглутенови семена и ядки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР