Радвам се на този специален ден - деня на металурга,

...
Радвам се на този специален ден - деня на металурга,
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Аурубис е най-мощният индустриален център в България

Радвам се на този специфичен ден - деня на металурга, да съм на това особено място - приказваме за най-мощния промишлен център на България, един от най-големите данъкоплатци, единствено за последните 10 г са вложени 1, 2 милиарда лева Компанията заема челно място и при инженерна мисъл, мениджмънт. Въпреки вярата ми в българската промишленост, когато приказвам за нея, срещам скептични погледи. Индустрията заема съвсем 1/3 от Брутният вътрешен продукт. Производството на мед е още по-впечатляващо. България е виновна за 1% от международния рандеман на меден катод, а при анодната мед делът е двоен.

Държавата би трябвало да пречи по-малко, а на второ място, да оказва помощ по доста способи. Цялата държавна администрация би трябвало да е в услуга на бизнеса. Най-ценната поддръжка обаче за мен е образованието и висшето обучение, където да произвеждаме положителни инженери. Всяка специалност заслужава почитание, да си металург обаче е нещо особено – изключително предопределение е да работиш с метал.

С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев поздрави за празника на металурзите, който тази година се отбелязва в завода на " Аурубис " в Пирдоп; съчетавайки деня с 60-годишнината на предприятието. Освен Дончев на празника пристигнаха министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, немският дипломат Херберт Заубер, шефът на БАИ Стамен Янев и други

" Поздравявам за постигнатите резултати – освен лидерски позиции в производството на мед, които имат международни измерения, само че " Аурубис " е образец за обществено виновна политика към работещите, която нашето министерство желае да вижда допълнително предприятия. Имаме съвременно произвеждане, което не заплашва околната среда. Условията на труд не разрешават трудови злополуки - за последните 10 години те са намалели повече от 3 пъти. ", обърна се и Бисер Петков към домакините.

Изпълнителният шеф на " Аурубис " за България показа и новата капиталова стратегия на компанията с 260 млн. лева директни вложения в три съществени посоки - запазване на околната среда, ново софтуерно съоръжение и съоръжения и модернизиране на инфраструктурата на завода на повърхност от 4,2 кв км.

През предходната година в " Аурубис " са създадени рекордните 375 хиляди тона аноди и 230 хиляди тона катоди, което е 18% от анодите и 8% от катодите в Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР